Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Αναλαμβάνει δράση η Παγκόσμια Συμμαχία κατά της Σεξουαλικής Κακοποίησης Παιδιών στο Διαδίκτυο

5 Δεκεμβρίου 2012

Αναλαμβάνει δράση η Παγκόσμια Συμμαχία κατά της Σεξουαλικής Κακοποίησης Παιδιών στο Διαδίκτυο

10ajpgΤη δέσμευσή τους για τη δημιουργία μίας Παγκόσμιας Συμμαχίας με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του απεχθούς εγκλήματος της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο καταθέτουν την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, 47 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων κρατών μελών της ΕΕ και των ΗΠΑ.. Στο συνέδριο που πραγματοποιείται για την έναρξη δράσης της Συμμαχίας, οι αρμόδιοι υπουργοί των χωρών που έχουν ήδη εκφράσει τη στήριξή τους σε αυτό το εγχείρημα, θα υιοθετήσουν κοινή διακήρυξη η οποία και θα αποτελέσει τη βάση για τις μελλοντικές αποφάσεις και τις δράσεις της συμμαχίας.

H Παγκόσμια Συμμαχία κατά της Σεξουαλικής Κακοποίησης Παιδιών στο Διαδίκτυο έχει συσταθεί με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γενικής Εισαγγελίας των ΗΠΑ. Η εκδήλωση αποτελεί ουσιαστικά το επιστέγασμα μίας σειράς προσπαθειών και ενεργειών συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης σχετικών συμπερασμάτων από το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων τον περασμένο Ιούνιο επί Δανικής Προεδρίας.

Εκπροσωπώντας την Κυπριακή Προεδρία, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, κ. Λουκάς Λουκά, θα ενημερώσει για τις προσπάθειες της Κυπριακής Προεδρίας στον τομέα αυτό, δεδομένου ότι το ευρύτερο ζήτημα της καταπολέμησης του εγκλήματος μέσω διαδικτύου είχε εξαρχής τεθεί ως βασική προτεραιότητα. Μεταξύ των διαφόρων δράσεων της, η Προεδρία προχώρησε στη δημιουργία οριζόντιας ομάδας στο πλαίσιο του Συμβουλίου (Friends of the Presidency on Cyber issues), για συζήτηση όλων των πτυχών της ασφάλειας του κυβερνοχώρου.

Ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της εκδήλωσης, πέραν από το Συνέδριο Υπουργών, αποτελεί το Συνέδριο Εμπειρογνωμόνων, όπου ειδικοί και επαγγελματίες θα εξετάσουν και θα αξιολογήσουν την κατάσταση σε σχέση με το πρόβλημα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών μέσω διαδικτύου, ενώ θα συζητήσουν εκτενώς τους στόχους που θα πρέπει να τεθούν στο πλαίσιο της πολιτικής που θα χαράξει η Παγκόσμια Συμμαχία. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, έμφαση θα δοθεί στον εντοπισμό και στη στήριξη των παιδιών–θυμάτων των εγκλημάτων αυτών, στη διερεύνηση των υποθέσεων και στην προσαγωγή των ενόχων ενώπιον της δικαιοσύνης, ως επίσης στις δράσεις για ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών.

Πηγή: cy2012.eu