Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Νέο κτίριο στο Λύκειο Αρχ. Μακαρίου Γ” στη Δασούπολη

5 Δεκεμβρίου 2012

Νέο κτίριο στο Λύκειο Αρχ. Μακαρίου Γ” στη Δασούπολη

Δημοσθένους2Νέο κτίριο, η ανέγερση του οποίου θα κοστίσει σχεδόν 7 εκ. ευρώ, θα αποκτήσει το Λύκειο Αρχ. Μακαρίου Γ’, Δασούπολης σε 18 μήνες όπως αναφέρθηκε από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργο Δημοσθένους μετά από την επίσημη υπογραφή της σύμβασης, την Παρασκευή το πρωί, στο Υπουργείο Παιδείας.

«Όπως θυμούνται πολλοί το σχολείο αυτό έχει προσφέρει πάρα πολλά στα παιδιά αυτού του τόπου μετά από τα γεγονότα του 1974», ανέφερε ο Υπουργός μετά την υπογραφή της σύμβασης, προσθέτοντας ότι «κλείνει ένας κύκλος και συνεχίζουμε».

 

Ο κ. Δημοσθένους συγχάρηκε «τον αρχιτέκτονα για το υπέροχο έργο του και να ευχηθώ στην εταιρεία δύναμη, καλή δουλειά, για να παραδώσουμε στις νέες γενιές ένα νέο υπερσύγχρονο σχολείο. Με αυτό ως γνώμονα θα πορευτούμε και σε σχέση με το συγκεκριμένο σχολείο αλλά και με όποια άλλα σχολεία και υποδομές πρέπει να προχωρήσουμε ανεξάρτητα από την όποια οικονομική κρίση».

 

Την ίδια ώρα έκανε αναφορά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικονομία λέγοντας ότι «ναι, νοικοκυρεύουμε, ναι, προστατεύουμε το δημόσιο χρήμα, ναι, διαχειριζόμαστε με υπευθυνότητα αυτά που ο κυπριακός λαός καταθέτει, όμως οι επενδύσεις στην εκπαίδευση, οι επενδύσεις την Παιδεία, είναι αυτές που θα φέρουν τα καλύτερα αποτελέσματα, θα ανατρέψουν το σημερινό κλίμα, αλλά θα φέρουν και τη νέα ψυχολογία – αν θέλετε – στους μαθητές μας και στους εκπαιδευτικούς μας».

 

Σύμφωνα με τον Υπουργό «σε 18 μήνες θα έχουμε το νέο σχολείο, θα έχουμε την μετακίνηση του παλιού σχολείου στις καινούριες εγκαταστάσεις». Αμέσως μετά, είπε, «θα κατεδαφιστεί το παλιό κτίριο και στο χώρο εκείνο, νομίζω σε 5 μήνες περίπου, θα δημιουργηθούν οι εγκαταστάσεις των αθλοπαιδιών».

 

«Είμαστε περήφανοι σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες να παραδώσουμε τόσο σύντομα ένα τέτοιο σχολείο στα παιδιά μας», είπε ο κ. Δημοσθένους.

 

Πρόσθεσε ότι «με βάση τη συμφωνία σε 15 μέρες θα πρέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες, απ’ ότι με διαβεβαιώνουν και οι τεχνικές υπηρεσίες και η εταιρεία η οποία έχει αναλάβει την ανέγερση του σχολείου στις αμέσως προσεχείς ημέρες ξεκινούμε δουλειά». Γι αυτό, ανέφερε, «είμαστε όλοι και συγκινημένοι και χαρούμενοι».

 

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις μεθοδικές προσπάθειες που καταβλήθηκαν από τους συνεργάτες του στο Υπουργείο για να επιτευχθεί η σύμβαση και τους συγχάρηκε, απευθυνόμενος προς την εταιρεία που ανέλαβε το έργο τους συγχάρηκε επίσης και τους ευχήθηκε «καλή δουλειά και αναμένουμε το καλύτερο αποτέλεσμα».

 

«Είμαστε πολύ ευτυχείς διότι σήμερα υπογράψαμε αυτό το μεγάλο συμβόλαιο για το νέο Λύκειο της Δασούπολης», ανέφερε από την πλευρά της η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Ολυμπία Στυλιανού.

 

Πρόσθεσε ότι «είναι ένα έργο 7 εκ. ευρώ και πρόκειται για νέο Λύκειο εντελώς εξ’ υπαρχής σε αντικατάσταση του παλιότερου», λέγοντας ότι «νοιώθουμε ότι ακόμα και μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που περνά ο τόπος μας το Υπουργείο προχωρεί κανονικά με το έργο του και βελτιώνει την ποιότητα της υποδομής της εκπαίδευσης όπως βελτιώνει την ποιότητα της εκπαίδευσης σε όλα τα βιβλία».

 

«Είμαστε σίγουροι ότι όλα θα πάνε καλά και σε 18 μήνες με 2 χρόνια θα έχουμε ένα στολίδι στα σχολεία της Κύπρου μας», είπε καταληκτικά η κ. Στυλιανού.

 

Ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορίας Στροβόλου Ανδρέας Αθανασιάδης ανέφερε ότι «είναι με συγκίνηση που βρίσκομαι σήμερα εδώ στην υπογραφή των συμβολαίων για την ανέγερση ενός λαμπρού εκπαιδευτηρίου το οποίο βρίσκεται στο Δήμο Στροβόλου και τη διαχείριση θα την έχει η Σχολική Εφορία Στροβόλου».

 

Ευχαρίστησε τον Υπουργό και τους συνεργάτες του που συνέβαλλαν έτσι ώστε να γίνει εφικτή αυτή η προσπάθεια, η οποία, όπως είπε, είναι πολύ σημαντική για την παιδεία της Κύπρου και ιδιαίτερα για την περιοχή της Δασούπολης που το είχε ανάγκη εδώ και πολλά χρόνια.

 

Απευθυνόμενος στους εργολάβους εξέφρασε την ευχή «να είναι θετικοί μαζί μας», προειδοποιώντας ότι οι 18 μήνες δεν πρέπει να γίνου 20 ή 21 αλλά 15.

 

Από την πλευρά του ο Προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών Ανδρέας Παττίχης ανέφερε ότι η μελέτη του έργου επιλέγηκε μέσα από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και έρχεται σε αντιδιαστολή με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κτίστηκε το αρχικό κτίριο μέσα από στερήσεις αμέσως μετά την Εισβολή.

 

Τώρα, με νέα δεδομένα ξεκινούμε ένα κτίριο πολύ σύγχρονο, ψηλής ποιότητας, που ανταποκρίνεται στα σύγχρονα κτιριακά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, πρόσθεσε.

 

Ο Τεχνικός Διευθυντής της εργοληπτικής εταιρείας που ανέλαβε το έργο Cyfield Development Public Limited, Χρίστος Χρίστου διαβεβαίωσε ότι «σίγουρα μπορούμε να προγραμματίσουμε από σήμερα την ημέρα της παράδοσης». Με τη σωστή βοήθεια και καθοδήγηση των αρμοδίων, πρόσθεσε, η εταιρεία θα ανταποκριθεί πλήρως σε ο,τιδήποτε απαιτούν είτε τα συμβόλαια, είτε τα σχέδια.

 

«Τα πολλά λόγια περιττεύουν, δουλειά», είπε, τέλος.

 

Το συνολικό κόστος του έργου είναι, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου, 6.693.944 συν ΦΠΑ. Η έναρξη των εργασιών προβλέπεται να γίνει εντός 14 ημερών από την υπογραφή της σύμβασης και η διάρκεια εκτέλεσής της θα είναι 23 μήνες.

 

Η μελέτη έγινε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Αλέξανδρου Λειβαδά.

 Πηγή: ikypros.com