Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Η Κύπρος στην Ελλαδική και Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία. Ημερίδα στο Σπίτι της Κύπρου

6 Δεκεμβρίου 2012

Η Κύπρος στην Ελλαδική και Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία. Ημερίδα στο Σπίτι της Κύπρου

d684a5f1d6d18e9647b504aaaaf15048_MΣτο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία, πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι της Κύπρου, ημερίδα με θέμα: Η Κύπρος στην Ελλαδική και Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία, στην οποία συμμετείχαν διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί, φιλόλογοι και λογοτέχνες.

Στο χαιρετισμό του ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ιωσήφ Ιωσήφ αναφέρθηκε στο ρόλο της λογοτεχνίας ως μέσο έκφρασης και αναζήτησης προσανατολισμού του ανθρώπου, ενώ διάνθισε την ομιλία του με ποιητικά αποσπάσματα.

Στη συνέχεια ξεκίνησαν οι εργασίες της ημερίδας με την εισαγωγική ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Ερατοσθένη Καψωμένου. Ο κ. Καψωμένος, στην ομιλία του, μετέφερε τον τρόπο που οι Κύπριοι λογοτέχνες αντιλαμβάνονται και διερμηνεύουν τον τοπικό πολιτισμό της Κύπρου και εκφράζουν το κοινό ιστορικό βίωμα του κυπριακού λαού με έμφαση στην ιστορική διάρκεια.

Κατά την πρώτη συνεδρία με Πρόεδρο τον κ. Θεοδόση Πυλαρινό, μίλησαν οι: Δώρα Μέντη, διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας με θέμα Η Κύπρος και το κυπριακό πρόβλημα στη νεότερη ελλαδική ποίηση (1974-2004), Κωστής Δανόπουλος εκ μέρους του Αλέξη Ζήρα, κριτικό λογοτεχνίας, Πρόεδρο της Εταιρείας Συγγραφέων με θέμα Η συνάντηση της κυπριακής εμπειρίας του Γιώργου Σεφέρη με το «ακίνητο κέντρο» του, Λουίζα Χριστοδουλίδου, Λέκτορας Πανεπιστημίου Αιγαίου με θέμα Η λεπτή σάτιρα και ειρωνεία της βρετανικής αποικιοκρατίας και της acculturation στον «Βαρνάβα Καλοστέφανο» του Σεφέρη, Κατερίνα Κωστίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα «Θέλεις κυδώνιν έπαρε-θέλεις αππίδιν λάβε»: Η κυπριακή διάλεκτος ως αφηγηματικό τέχνασμα του Γιάννη Σκαρίμπα;

Κατά τη δεύτερη συνεδρία, με Πρόεδρο την κ. Κατερίνα Κωστίου, μίλησαν οι: Κωστής Δανόπουλος, διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας με θέμα Η Βιβλιοθήκη του λόγιου Κώστα Μ. Προυσή, Θεοδόσης Πυλαρινός, Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου με θέμα Ανοιχτή Γραμμή του περιφερειακού ελληνισμού: Η λογοτεχνική επικοινωνία του Φοίβου Σταυρίδη από τη Λάρνακα με τον Αντώνη Μυστακίδη (Μεσεβρινό) στο Μάλμε της Σουηδίας, Ελένη Αντωνιάδου, φιλόλογος με θέμα «Swimming to Ithaca»: Η ιστορία από την άλλη.

Στην τρίτη συνεδρία, με Πρόεδρο την κ. Ελένη Αντωνιάδου, μίλησαν οι: Νίκη Μαραγκού, συγγραφέας με θέμα Κύπρος και γραφή, Κυριάκος Χαραλαμπίδης, ποιητής με θέμα Μην το ξεχνάς πως Έλληνες είναι αυτοί.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με ανοικτή συζήτηση καθώς επίσης και μια αποτίμηση και αναφορά στα συμπεράσματα των ανακοινώσεων από τον κ. Ερατοσθένη Καψωμένο, ο οποίος καταλήγοντας χαρακτήρισε τις εισηγήσεις ως εξαιρετικά υψηλού επιπέδου.

Πηγή:alithia.com.cy