Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Εγκαίνια της έκθεσης «Πως απέθανε η Μικρά Ασία»

7 Δεκεμβρίου 2012

Εγκαίνια της έκθεσης «Πως απέθανε η Μικρά Ασία»

minorasia6002Επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης φέτος 90 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδoς, σε συνεργασία με το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς, εγκαινιάζουν την έκθεση: «ΠΩΣ ΑΠΕΘΑΝΕ Η ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ» – 90 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

 

Η έκθεση περιλαμβάνει πολύτιμα ντοκουμέντα από το Ιστορικό Αρχείο των γεγονότων της Μικράς Ασίας, το οποίο συγκρότησε ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και ερευνητής Κωνσταντίνος Φαλτάιτς και φυλάσσεται στο Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς.

 

Εκτίθενται ανταποκρίσεις του ιδίου από την Μικρασιατική Εκστρατεία, δημοσιεύματα άλλων πολεμικών συντακτών που σταχυολόγησε, καθώς και ημερολογιακές σημειώσεις, μαρτυρίες και απομνημονεύματα που κατέγραψε τους τελευταίους μήνες πριν την Καταστροφή.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν την Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012, στο Κεντρικό Αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (Πανεπιστημίου 32, Αθήνα). Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ: «Το χρονικό της Προσφυγιάς», παραγωγής Μουσείου – Αρχείου ΕΡΤ

 

Η έκθεση πραγματοποιείται με χορηγία Φίλου του Μουσείου Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς.

 

Διάρκεια έκθεσης: 30 Νοεμβρίου 2012 – 31 Δεκεμβρίου 2012

 

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Πέμπτη: 9 π.μ. – 8 μ.μ., Παρασκευή & Σάββατο: 9 π.μ. – 2 μ.μ.

 

Πληροφορίες: 210 3392093, 210 3637938

 

Λίγα λόγια για τον Κωνσταντίνο Φαλτάιτς

 

Ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και ερευνητής Κωνσταντίνος Φαλτάιτς γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1891 και μεγάλωσε στη Σκύρο. Αποφοίτησε από την Βαρβάκειο Σχολή και σπούδασε νομική και φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία από το 1910, συνεργαζόμενος με πολλές εφημερίδες και περιοδικά, όπως «Η Ακρόπολις», το «Εμπρός», ο «Ελεύθερος Λόγος», το «Μπουκέτο», η «Ναυτική Ελλάς» κ.α.

 

Την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913) υπηρέτησε στα αντιτορπιλικά και το θωρηκτό «Αβέρωφ», ενώ αρθρογραφούσε ήδη στην «Ακρόπολη» στέλνοντας περιγραφές από τις ναυμαχίες της Έλλης, της Λήμνου, των Στενών του Ελλησπόντου. Το 1919 δημοσίευσε τη «Ναυμαχία της Έλλης», που διεκδίκησε το Αριστείο Γραμμάτων.

 

Από τον Απρίλιο του 1921 μετείχε στην Μικρασιατική Εκστρατεία ως πολεμικός ανταποκριτής της εφημερίδας «Εμπρός» και κατέγραψε τις μάχες στη Νικομήδεια, την Προύσα, το Ουσάκ, το Αδά Παζάρ, το Εσκή Σεχήρ, το Καραμουσάλ, την Κιουτάχεια. Τον Αύγουστο του 1921 τραυματίστηκε στη μάχη του Σαγγάριου. Επέστρεψε στην Ελλάδα τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, στέλνοντας την τελευταία του ανταπόκριση από το Κιοπρού Χισάρ. Αμέσως μετά την επιστροφή του από το Μέτωπο, έγραψε και δημοσίευσε το «Αυτοί είναι οι Τούρκοι: Αφηγήσεις από τις σφαγές της Νικομήδειας», το οποίο μεταφράστηκε στα γαλλικά από το Υπουργείο των Εξωτερικών και χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες της ελληνικής διπλωματίας.

 

Από το 1919 έως και το 1926 συγκέντρωσε και αποδελτίωσε δημοσιεύματα που αφορούσαν στο Μικρασιατικό Ζήτημα, ενώ κατά την τραγική περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 1922 κατέγραφε πυρετωδώς, με την μορφή ημερολογίου, εντυπώσεις, μαρτυρίες, απομνημονεύματα και διάσπαρτες σκέψεις με σκοπό να συγγράψει το χρονικό «Πως απέθανε η Μικρά Ασία», που δεν ολοκλήρωσε ποτέ. Απεβίωσε το 1944, σε ηλικία 53 ετών.

Πηγή:kathimerini.gr