Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Ημικρανίες: 9 τρόποι να ξεχάσετε τον πόνο

7 Δεκεμβρίου 2012

Ημικρανίες: 9 τρόποι να ξεχάσετε τον πόνο

Μπορεί ένα λουλούδι ή ένα…σκωτσέζικο ντους να «γιατρέψει» τις ημικρανίες; Αν και ακούγεται παράδοξο, η αλήθεια είναι ότι όντως κάτι τέτοιο ισχύει. Ορίστε λοιπόν 9 κάπως ασυνήθιστοι τρόποι για έχετε το κεφάλι σας…ήσυχο.

1.Feverfew ή σχεδόν…ηλιοανθός

Αυτό το μικρό λουλούδι που γνωρίζουμε όλοι και μοιάζει σαν μικρή μαργαρίτα (που ανήκει στην κατηγορία του ηλιοανθού), δεν πρέπει να το υποτιμάμε καθώς έχει τριπλή δράση: είναι αναλγητικό, αντιφλεγμονώδες και αντιπυρετικό. Η χρήση του σχετίζεται με την πρόληψη και τη θεραπεία της ημικρανίας από πολύ παλιά, εξ αιτίας της περιεκτικότητάς του σε μία δραστική ουσία, που ονομάζεται parthenolide.

Αυτή ακριβώς η ουσία είναι που συμβάλει στη ρύθμιση και την αρμονία της συστολής και διαστολής των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου. Πρόκειται για μία από τις πιο παλιές θεραπείες για τις ημικρανίες, όπου το συγκεκριμένο φυτό χρησιμοποιείται είτε ως εκχύλισμα σε τσάι είτε πάλι ωμό, μασώντας τα φύλλα του.

 

2. Καφεΐνη Vs νεύρα

Η καφεΐνη, απαραίτητη ουσία πλέον στον σύγχρονο άνθρωπο, λειτουργεί λίγο σαν δίκοπο μαχαίρι. Όλα «παίζονται» στην ποσότητα. Αν δηλαδή πιεί κάποιος πολλούς καφέδες, (ή ακόμα και προϊόντα που περιέχουν αρκετή καφεΐνη), τότε το πιο πιθανό είναι οι ημικρανίες να ενταθούν, όπως και τα νεύρα, ενώ αντίθετα σε μικρές, ελεγχόμενες δόσεις μπορεί να είναι σωτήρια για τη μείωση του πόνου.

3. Μαγνήσιο: συμπλήρωμα σε δόσεις

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η έλλειψη μαγνήσιου σχετίζεται με τις ημικρανίες. Η χορήγησή του από την άλλη, σε έναν οργανισμό που πάσχει από ημικρανίες, ενδέχεται να βοηθήσει στη μείωση του πόνου. Η ίδια έρευνα μάλιστα έδειξε ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων μαγνήσιου σε μικρές ποσότητος καθημερινά, μειώνει τις ημικρανίες σε ποσοστό της τάξης του 42%. Σε κάθε ενδεχόμενο ωστόσο η συγκεκριμένη πρόταση είναι εφικτή μόνο έπειτα από ιατρική καθοδήγηση.

4. Ω3, ο σύμμαχος

Μπορεί να είναι από τα «απαγορευμένα» όταν πρόκειται για ένα καλλίγραμμο κορμί, αλλά μία δόση από αυτό το υγιές «λίπος» είναι ικανή να καταπολεμήσει τις φλεγμονές, που κατηγορούνται ως βασικές αιτίες του πονοκεφάλου και της ημικρανίας. Ψάρι, ιχθυέλαιο, καρύδια, αυγά κ.λπ. είναι μερικές μόνο από τις τροφές πλούσιες σε Ω3 και προτεινόμενες ενάντια στον πονοκέφαλο.

5. Ginger: θεραπευτική ρίζα

Κατηγορείται ότι …αναστατώνει το στομάχι, αλλά το συγκεκριμένο προϊόν μπορεί να καταπραΰνει το είδος εκείνο της ναυτίας που σχετίζεται με την ημικρανία. Αυτό μάλιστα μπορεί να οφείλεται στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του ginger, οι οποίες συμβάλλουν καθοριστικά στην μείωση του πόνου. Φροντίστε ωστόσο να πάρετε την «αυθεντική» ρίζα και όχι παράγωγά της.

6. Δυόσμος για τη…μυρωδιά

Οποιοσδήποτε πάσχει από ημικρανίες γνωρίζει ότι συγκεκριμένες μυρωδιές μπορούν να «προκαλέσουν» ή καλύτερα να ενεργοποιήσουν τον πόνο. Ωστόσο υπάρχουν και κάποιες άλλες που ενεργούν αντίστροφα. Ο δυόσμος για παράδειγμα, φαίνεται πως συμβάλει στη μείωση του πόνου, που προκαλούν οι ημικρανίες. Ωστόσο πρόκειται για άκρως «υποκειμενική» θεραπεία καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία, που να επιβεβαιώνουν ότι έχει τα ίδια, επιθυμητά αποτελέσματα σε όλους.

7. Χαλαρώστε με μασάζ  

Το στρες και το άγχος είναι κυρίαρχες πηγές των «ημικρανιών». Το μασάζ   από την άλλη ηρεμεί  και χαλαρώνει. Εφόσον λοιπόν τα ετερόνυμα…έλκονται, έρευνες έχουν δείξει ότι ασθενείς που έπασχαν από ημικρανίες, είδαν αισθητή διαφορά έπειτα από συστηματικές επισκέψεις 6 εβδομάδων σε ειδικούς μασέρ.

8. Νερό, νερό, νερό

Είναι γνωστό ότι μία από τις βασικές αιτίες του πονοκεφάλου είναι η αφυδάτωση. Επομένως με το να διατηρούμε τον οργανισμό μας ενυδατωμένο, τουλάχιστον αποφεύγουμε μία πιθανή αιτία πόνου. Για όσους βέβαια βρίσκουν το νερό…βαρετό και άγευστο, οι εναλλακτικές του αρωματισμένου νερού με διάφορα βότανα, είναι ιδανικές και σε αφθονία.

9. Σκωτσέζικο…ντους

Αν και δεν είναι… εφαρμόσιμο όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού, μία καλή αλλά προσωρινή λύση για να απαλλαγείτε από τις ημικρανίες είναι το «σκωτσέζικο» ντους. Η λογική του βασίζεται στο γεγονός ότι πολλοί που πάσχουν από ημικρανίες αισθάνονται ένα ελαφρό ρίγος στο κορμί όταν ξεκινάει ο πόνος, ενώ την ίδια στιγμή το κεφάλι «βράζει». Αντίστροφα λοιπόν, μπορείτε να δροσίσετε με κρύο νερό το κεφάλι σας και να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο, κάτι που θα συμβάλει στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, μεταφέροντας το αίμα από το κεφάλι και προσφέροντας τουλάχιστον μία προσωρινή ανακούφιση.

Πηγή:clickatlife.gr