Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Πωλούν παραδοσιακά προϊόντα και σιτίζουν συνανθρώπους μας

7 Δεκεμβρίου 2012

Πωλούν παραδοσιακά προϊόντα και σιτίζουν συνανθρώπους μας

proionta

Περίπου 100 ανθρώπους από το Βόρειο Έβρο, σιτίζει καθημερινά ομάδα γυναικών, υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου.

Δεν πρόκειται για τα καθιερωμένα συσσίτια των μητροπόλεων, αλλά για μία ιδιωτική πρωτοβουλία ομάδας γυναικών, που στηρίζεται από τη μητρόπολη.

Πρόκειται για δέκα γυναίκες του Βορείου Έβρου, που δημιουργούν και πωλούν παραδοσιακά προϊόντα και με τα χρήματα που εξοικονομούν από τις πωλήσεις, καλύπτουν τα έξοδα που απαιτούνται για το  καθημερινό φαγητό 100 περίπου πολιτών του Βορείου Έβρου.

Οι γυναίκες αυτές, «οργώνουν» κάθε πόλη σε όλη τη Θράκη, προκειμένου να διαθέσουν τα προϊόντα τους.

Συνήθως εξορμούν μαζί με το μητροπολίτη, ενώ μετακινούνται με τα δικά τους μέσα, διαφημίζοντας τα παραδοσιακά προϊόντα που παράγουν και διαθέτουν για ιερό σκοπό.

Ως γνωστόν η μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής έχει ισχυρό δεσμό με την μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου αφού μοιράζονται τον ίδιο ιεράρχη.

Ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος κ. Δαμασκηνός, εξελέγη υπό της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος την 12ην Οκτωβρίου 2009 και ενθρονίσθηκε στο Διδυμότειχο στις 19–11-2009.

Μετά την κοίμηση του μητροπολίτη Μαρωνείας Κομοτηνής, τον περασμένο Νοέμβριο, ορίστηκε τοποτηρητής, έως την εκλογή νέου ιεράρχη μας. Από την αρχή έκανε αισθητή την παρουσία του περιοδεύοντας στους οικισμούς της Ροδόπης και στην πόλη.

09

Σε  πολλές από τις επισκέψεις του, στην περιοχή μας, οι γυναίκες τον ακολούθησαν προκειμένου να πωλήσουν τα παραδοσιακά προϊόντα που παράγουν.

Κους-κους, τραχανά, χυλοπίτες, γλυκά του κουταλιού και διάφορα λικέρ, διέθεσαν με αυτό το σκοπό και έξω από τον ιερό ναό Αγίας Βαρβάρας Κομοτηνής χθες το πρωί.

Με την ευκαιρία της εορτής που είναι αφιερωμένη και στο Πυροβολικό, οι δύο γυναίκες έστησαν τον πάγκο τους, έξω από το ναό της Αγίας Βαρβάρας και ζήτησαν τη στήριξη των πολιτών, ώστε με τη σειρά τους να συνεχίσουν να προσφέρουν ένα πιάτο φαγητό στους συμπολίτες τους, του Βορείου Έβρου που το έχουν ανάγκη.

«Είμαστε μία ομάδα γυναικών από το Διδυμότειχο, το λεγόμενο Φιλόπτωχο Ταμείο, με τη στήριξη του μητροπολίτη μας, που ενδιαφέρεται για τον κάθε άνθρωπο που μένει χωρίς φαγητό στις εποχές που ζούμε. Είμαστε εδώ στην Κομοτηνή γι’ αυτό το σκοπό. Όλοι μαζί μπορούμε, δεν θέλουμε κανέναν άνθρωπο να αφήσουμε με απλωμένο το χέρι», είπε η Ευαγγελία Γκρόσου, στην οποία οφείλεται αυτή η δράση των γυναικών.

ΔΕΜΑΤΑ ΣΕ ΑΠΟΡΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

Ήταν ιδέα δική της, όταν ενθρονίστηκε στην μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου ο κ. Δαμασκηνός, να του ζητήσει βοήθεια ώστε να ξεκινήσει το φιλανθρωπικό έργο, μαζί με άλλες γυναίκες.

Η κ. Γκρόσου απευθύνθηκε στον μητροπολίτη, εκείνος έδωσε τη έγκριση του και εκείνη ανέλαβε να δημιουργήσει την ομάδα και να αρχίσουν τα μαγειρέματα.

Οι γυναίκες δημιουργούν τα διάφορα προϊόντα και με τα χρήματα που εξοικονομούν από τη δραστηριότητα τους, καταφέρνουν να αγοράζουν τα τρόφιμα του συσσιτίου για τους πολίτες σε χωριά και τις πόλεις του Βορείου Έβρου.

Φροντίζουν για το καθημερινά τους φαγητό, σε «Διδυμότειχο, την Ορεστιάδα και τα χωριά  γιατί δουλειές δεν υπάρχουν. Εμείς φροντίζουμε να στέλνουμε φαγητό μέσω των ΚΕΦΟ καθημερινά και να στέλνουμε δέματα με βοήθεια κάθε 15 μέρες σε άπορες οικογένειες».

Στην Κομοτηνή βρέθηκαν έξω από διάφορους ναούς και αναμένεται να συνεχίσουν τη δράση τους και τις επόμενες ημέρες.

Έτσι καλούν τους πολίτες να ανταποκριθούν στο κάλεσμα να βοηθήσουν άπορες οικογένειες και παράλληλα να γευτούν τα παραδοσιακά προϊόντα που παράγουν.

 

Πηγή: romfea.gr