Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΕπιστήμες, Τέχνες & ΠολιτισμόςΟρθόδοξη πίστη

Επίτιμο μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ο Προκαθημένος της Πολωνικής Εκκλησίας.

8 Δεκεμβρίου 2012

Επίτιμο μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ο Προκαθημένος της Πολωνικής Εκκλησίας.

image (1)Με κάθε επισημότητα έγινε την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012, η Υποδοχή του Προκαθημένου της Πολωνικής Εκκλησίας, Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββα, ως Επιτίμου Μέλους του Φιλολογικού Συλλόγου ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ.

Παρουσία του εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, Μητροπολίτου Μαραθώνος κ. Μελίτωνος, του Πρέσβεως της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα Maciej Krych, του Αρχιδιακόνου του Μητροπολίτου π. Παύλου Tokajuk, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ιστορικού Συλλόγου, Καθηγητών Πανεπιστημίου, κληρικών, λαϊκών, αλλά και φοιτητών, ο Μητροπολίτης, αφού ξεναγήθηκε στους χώρους του Συλλόγου, με επικεφαλής τον Γεν. Γραμματέα του, καθηγητή της Θετικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτη Σίσκο, εισήλθε στην Μεγάλη Αίθουσα Τελετών όπου τον υποδέχθηκε με εισαγωγική ομιλία ο καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Αγγελόπουλος αναπτύσσοντας δια λόγου και εικόνος στιγμιότυπα της ζωής, δράσεως και διδαχής του Μακαριωτάτου κ. Σάββα.

Ο καθηγητής και πρόεδρος του Ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού – Καριπείου Μελάθρου Θεσσαλονίκης, μεταξύ άλλων, ανέφερε στην ομιλία του: «…Όλο το συγγραφικό Του έργο, πολύ εις όγκο, και καρποφόρο, κατά το περιεχόμενο, όλη η Διδαχή Του, εδράζεται στην Διδαχή του Απ. Παύλου. Ενσυνείδητα, ως εκ τούτου, συνδέεται και εξοικιώνεται με την ελληνική γλώσσα, ιστορία και ζωή, με την Ελληνική Γραμματεία, την θύραθεν και την χριστιανική.

Πώς αυτό, πρακτικώτερα; Συνειδητοποιεί ότι αυθεντική διδαχή της ανοθεύτου χριστιανικής πίστεως και διδασκαλίας δεν νοείται πηγαία, καθαρά και ασφαλής, χωρίς την μελέτη και γνώση της ελληνικής γλώσσης, αυτής στην οποία πρωτογράφηκαν τα Ευαγγέλια και οι Θεολογικές Επιστολές του Παύλου και οι Πραγματείες των αμέσων διαδόχων του, δηλαδή των Μεγάλων Πατέρων της Πρωτο-Χριστιανικής Εκκλησίας. Μέσω αυτών αναγόμαστε, εν πολλοίς, και στην θύραθεν Κλασική Ελληνική Γραμματεία.

Τόσο μεγάλη είναι η πεποίθησή του για τούτο, ώστε προγραμματισμένα να αποστέλλει νέους Πολωνούς Θεολόγους, προπτυχιακούς ή μεταπτυχιακούς, στην Ελλάδα, στις Θεολογικές και Φιλοσοφικές Σχολές Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Στο ωραίο αυτό φιλολογικό και θεολογικό γλωσσικό πάθος του, που σε πολλούς επαΐοντες διανοούμενους Έλληνες – τι κρίμα; – θεωρείται θολό και ξεπερασμένο, τόσο η Πολιτεία, και δη το ΥΠΕΞ, όσο και η Εκκλησία της Ελλάδος ανταποκρίνονται λίαν θετικά, με την παροχή υποτροφιών σε νεήλυδες Πολωνούς, τη θερμή παρακλήσει και συστάσει του ιδίου. Οι νέοι αυτοί, είτε κληρικοί, είτε λαϊκοί, συνεργοί στο έργο της Εκκλησίας, είναι τα γλωσσικά, της ελληνικής, εργαλεία Του. Μέσω αυτών αλληλογραφεί ελληνιστί, εις άπταιστη καθαρή ελληνική γλώσσα, προς τους Προκαθημένους και Ιεράρχες και διανοουμένους και υπηρεσιακούς παράγοντες του Ελληνικού Κόσμου, εντός και εκτός Ελλάδος.

Να γιατί, κατόπιν όλης αυτής της βιωτής, δράσεως και διδαχής, η Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. τον ανακήρυξε, το 2002 ήδη, Επίτιμο Διδάκτορά της και τώρα το αρχαιότερο Πνευματικό Ίδρυμα-Φάρος του νέου Ελληνισμού, ο Φιλολογικός Σύλλογος ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ, πράττει το ίδιο, με την συνεπίνευση του Μακαριωτάτου μας κ. Ιερωνύμου, ο οποίος και παρέχει αδελφική φιλοξενία στον Μακαριώτατο κατά το τριήμερο αυτό».

Ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Μποζώνης,επέδωσε στον Μακαριώτατο την περγαμηνή και τον Χρυσό Ηνίοχο, διακριτικό σήμα επιδιδόμενο στα Επίτιμα Μέλη του Συλλόγου. Με τη σειρά του ο Μακαριώτατος απέδωσε το επίσημο παράσημο της Εκκλησίας της Πολωνίας της Αγ. Μαρίας Μαγδαληνής Α΄ βαθμού στο όνομα του Προέδρου του ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ Ομοτίμου καθηγητού του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννη Μαρκαντώνη, ο οποίος απουσίαζε λόγω ασθενείας.

Αμέσως μετά ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε για την τιμή και παρουσίασε ομιλία με θέμα “Η Ορθόδοξη Εκκλησία στην διαχρονία Της συνοπτικά και η σχέση Της με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία” και ανάμεσα σε άλλα είπε: «Ἡ Ὀρθοδοξία στὴν ἐπικράτεια τῆς Πολωνίας συνδέεται μὲ τὴ δραστηριότητα τῶν Ἁγίων Ἀδελφῶν Κυρίλλου καὶ Μεθοδίου, οἱ ὁποῖοι ἤλθαν μὲ ἐκκλησιαστικὴ ἀποστολὴ ἀπὸ τὴ Θεσσαλονίκη στὰ ἐδάφη ποὺ κατοικούνταν ἀπὸ τοὺς Σλάβους. Κομίζοντας τὸν λόγο τοῦ Θεοῦ, ἤλθαν στὸ Πριγκιπάτο τῆς Μεγάλης Μοραβίας, καὶ ἀπὸ ἐκεῖ στὶς φυλὲς τῶν Βιστουλανῶν καὶ Πολανῶν, καὶ ἔτυχαν μεγάλης ἐπιτυχίας στὸ ἱεραποστολικό τους ἔργο.

Ἔχοντας μάθει τὴ Σλαβικὴ γλῶσσα, μετέφρασαν τὴν Βίβλο στὰ σλαβονικά, πρᾶγμα τὸ ὁποῖο συνέβαλε στὴν ἀνάπτυξη τῆς λογοτεχνίας μεταξὺ τῶν Βουλγάρων, Σέρβων, Ῥως καὶ Πολανῶν. Οἱ Ἅγιοι Ἀδελφοὶ προσέλκυσαν στὸν Χριστιανισμὸ ἀρκετοὺς πρίγκιπες, συμπεριλαμβανομένων καὶ ἀρχόντων τῆς Μεγάλης Μοραβίας καὶ τοῦ Δουκάτου τῶν Πολανῶν καὶ Βιστουλανῶν.

Ἀρχαιολογικὲς ἀνασκαφὲς δείχνουν μὲ βεβαιότητα ὅτι οἱ χριστιανικοὶ ναοὶ τὸν Ι΄ μ.Χ. αἰῶνα ἤταν στὴν Πολωνία ἕνα συνηθισμένο φαινόμενο καὶ εἴχαν Μεθοδιανὸ χαρακτηρα. Δὲν ἐλέγχονταν ἀπὸ τὴν Λατινικὴ Ἐκκλησία καὶ παρέμειναν κάτω ἀπὸ τὴν ἐπίδραση τοῦ βυζαντινοῦ πολιτισμοῦ μὲ τὴ Σλαβονικὴ λειτουργικὴ γλῶσσα καὶ κυριλλικὸ ἀλφάβητο».

Την ομιλία ανέγνωσε στα ελληνικά ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας και μεταφραστής του Μακαριωτάτου Γεώργιος Betlejko.

Στην συνέχεια εκ μέρους του Κέντρου Οικουμενικός Ελληνισμός, ο πρόεδρός του, Σταύρος Πανουσόπουλος τιμώντας τον Μητροπολίτη Βαρσοβίας για την προσφορά του στην Οικουμενική Ορθοδοξία του επέδωσε τον Χρυσούν Στέφανο του Οικουμενικού Ελληνισμού.

Εν τέλει ο Μητροπολίτης Μαραθώνος κ. Μελίτων μετέφερε τις συγχαρητήριες ευχές του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου. Στην μετάφραση εξυπηρέτησε ο φοιτητής Πατρίκιος Panasiuk.

Η εκδήλωση, τον συντονισμό της οποίας είχε ο Διευθυντής του Ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού, Δημήτριος Κουτρούλας, έκλεισε όπως άρχισε, με μουσική δηλαδή παρέμβαση από τον διαπρεπή καλλιτέχνη Πέτρο Γαϊτάνο.

Τέλος, το πρωί της Τετάρτης ο Μακαριώτατος κ. Σάββας επισκέφθηκε τα Γραφεία του Κέντρου Οικουμενικός Ελληνισμός, όπου έλαχε θερμής Υποδοχής από τον Πρόεδρό του Σταύρο Πανουσόπουλο, τον Επιστημονικό Επόπτη του Αθανάσιο Αγγελόπουλο και το προσωπικό του Κέντρου. Ο Μακαριώτατος, επί τόπου, επέδωσε τις Τιμές της Ορθοδόξου Πολωνικής Εκκλησίας στους επικεφαλής του Κέντρου, δίδοντας το παράσημο της Αγ. Μαρίας Μαγδαληνής Α΄ βαθμού στον καθηγητή Αγγελόπουλο για την προσφορά του στην Ορθόδοξη Εκκλησία και στην Επιστήμη και το παράσημο της Αγ. Μαρίας Μαγδαληνής Γ΄ βαθμού, στον πρόεδρο Πανουσόπουλο, για την προσφορά του στον απανταχού γης ελληνισμό και στην Ορθοδοξία. Να σημειωθεί ότι η γνωριμία και η καρποφόρος συνεργασία του Μακαριωτάτου κ. Σάββα με τον καθηγητή Αγγελόπουλο κρατεί από τα χρόνια των διδακτορικών σπουδών αμφοτέρων, στην Θεολογική Σχολή Βελιγραδίου.

O Πολωνός Προκαθήμενος, κατά την παραμονή του στην Αθήνα επισκέφτηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, συνάντησε τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο και τον Μητροπολίτη Γλυφάδας κ. Παύλο, συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Τσιάρα και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, χοροστάτησε στον εσπερινό της πανηγύρεως στο Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Βαρβάρας της Αποστολικής Διακονίας, ξεναγήθηκε στο Μουσείο Ακροπόλεως, και είχε επαφές με τους Πολωνούς Διπλωμάτες στην Αθήνα και με φίλους της Ορθοδόξου Πολωνικής Εκκλησίας.

 

Εκ της Γραμματείας του Ιδρύματος

 

Ίδρυμα Εθνικού & Θρησκευτικού Προβληματισμού – Καρίπειον Μέλαθρον