Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Χταποδόπιτα

8 Δεκεμβρίου 2012

Χταποδόπιτα

xtapodopita

Μια πραγματικά σπάνια πίτα που φτιάχνεται στην Κεφαλονιά και την αγαπούν όλοι πάρα πολύ.

(Συνταγή Κεφαλλονιάς)

Υλικά για 1 ταψί

 

1 πακέτο χωριάτικο φύλλο

1 χταπόδι γύρω στο 1 κιλό καλά καθαρισμένο

1 φλιτζ. του καφέ ξύδι

2 σκελίδες σκόρδο

1 φλιτζ. τσαγιού μαϊντανό

22 ντομάτες ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες

1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

λάδι για το άλειμμα των φύλλων

1 φλιτζ. του καφέ ρύζι

Με τη βοήθεια ενός πολύ κοφτερού μαχαιριού κόβετε το χταπόδι σε πολύ μικρά κομμάτια. Το βάζετε σε ένα τηγάνι χωρίς τίποτα άλλο μέσα κι αρχίζετε να το ζεσταίνετε.

 

Το περιχύνετε με το ξύδι. Το μαγειρεύετε τουλάχιστον για 10-15 λεπτά. Το χταπόδι θα κατεβάσει νερά, θα κοκκινίσει και εμείς θα περιμένουμε μέχρι να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα δίπλα ρίχνετε το λάδι, σοτάρετε μέσα το κρεμμύδι και το σκόρδο.

 

Αδειάζετε το μισοψημένο χταπόδι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 5-6 λεπτά. Ρίχνετε τις ντομάτες, το μαϊντανό, το μοσχοκάρυδο και το ρύζι. Αλατίζετε-πιπερώνετε.

 

Το αφήνετε να βράσει για ακόμα 5-6 λεπτά, να μειωθούν τα υγρά του, αλλά να μην στεγνώσει η γέμιση. Έτσι κι αλλιώς το ρύζι θα τραβήξει τα υπόλοιπα υγρά. Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει. Σε ένα ταψί του φούρνου καλά λαδωμένο στρώνετε 3-4 φύλλα λαδώνοντάς τα ένα-ένα.

 

Αδειάζετε τη γέμιση, τη στρώνετε με ένα μαχαίρι και τη σκεπάζετε με άλλα 3-4 φύλλα λαδώνοντάς τα κι αυτά. Χαράζετε την πίτα σας, την ψήνετε στο φούρνο στους 180 και μέχρι το φύλλο να έρθει να ροδίσει και να γίνει χρυσό.

 

Σημείωση: Η πίτα τρώγεται και ζεστή και κρύα.

 

Πηγή: Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα τεύχος 4 – Από τον Ηλία Μαμαλάκη