Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΟρθόδοξη πίστη

Το 5ο Κοινωνικό Παντοπωλείο εγκαινίασε ο Αρχιεπίσκοπος

11 Δεκεμβρίου 2012

Το 5ο Κοινωνικό Παντοπωλείο εγκαινίασε ο Αρχιεπίσκοπος

ϠQ׉ŐɓʏЏӠɅљ͕̏ӠŃʁɍɁӅ ԏ 2ω͙͉ʏ Ё͔ϐًʼnϠԇӠ̊ϠPϓԏˇӠӔύ ć̏ ʁˋɈŁӠ-בǓԏӠ̐ύǓ//EUROKINISSIΤο πέμπτο σε σειρά Κοινωνικό Παντοπωλείο του φιλανθρωπικού οργανισμού  Αποστολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εγκαινίασε  σήμερα στις 6 το απόγευμα o Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλαδος κ. κ. Ιερώνυμος Β´ στην Καλλιθέα.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο με την επωνυμία «Αποστολή Αγάπης» θα έχει υπό την προστασία του και θα διανέμει τρόφιμα σε 200 οικογένειες ανασφάλιστων εμπόρων και αποτελεί το πρώτο βήμα υλοποίησης του προγράμματος στήριξης των ανασφάλιστων εμπόρων της πρωτεύουσας  και των οικογενειών τους όπως ειπώθηκε στην ανακοίνωση στα γραφεία της ΕΣΕΕ στις 07 Δεκεμβρίου με γνώμονα την ανακούφιση συνανθρώπων μας που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και η απόγνωση και η απελπισία τους έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος στη διάρκεια των εγκαινίων επεσήμανε: « Μακάρι του χρόνου να μην έχουμε Κοινωνικά Παντοπωλεία να μην υπάρχουν κέντρα ενίσχυσης των αναγκών των συνανθρώπων μαςαυτό θα σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλά προβλήματακαι ο κόσμος δεν υποφέρει, αν αυτό όμως δεν συμβεί, εδώ είμαστε δίνουμε το παρόν προσθέτουμε στο δυναμικό μας νέες εστίες ανακούφισης νακαταλαγιάσουμε τον πόνο και τις δυσκολίες ανθρώπων που ήταν νοικοκύρηδες με οργάνωση και με μια περιουσία ένα μαγαζί, ένα κατάστημα, μια επιχείρηση,που αγωνίστηκαν χρόνια για να ορθοποδήσει και να επιτύχουν και έρχεται η κρίση να σβήσει και να γκρεμίσει όλα τους τα όνειρα. Και το χειρότερο αυτόπου τους μένει η περηφάνια να κινδυνεύουν να την χάσουν κι αυτή αφού δεν υπάρχουν περιθώρια αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Αυτήν την φοβερή εικόνααποκομίζουμε στη καθημερινότητα μας και εδώ η Εκκλησία έρχεται με μια μεγάλη αγκαλιά που όλους τους χωρά να τονίσει ότι εδώ είμαστε δεν θα σας αφήσουμε μόνους θα σας στηρίξουμε να ορθοποδήσετενα δώσουμε αγώνα για την επιβίωση τη δική σας, τωνοικογενειών και των παιδιών σας».

Ο Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Κωνσταντίνος Ασκούνηςτόνισε: « H ίδρυση και λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου, του δεύτερου στο χώρο του Δήμου Καλλιθέας, αποτελεί έμπρακτη απάντηση στην κοινωνική κρίση που περνάει η χώρα μας. Δεν πρόκειται για κοινότοπη φιλανθρωπία.

Συνιστά έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης, που αποσκοπεί να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή και την αξιοπρέπεια του πολίτη, σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την χώρα μας.
Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας για τούτο προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.»

Ο κ. Δήμτσας υπογράμμισε: « Όπως βλέπετε η Αποστολή μας έχει δρόμο να διανύσει. Σε κάθε σταθμό της σας θέλουμε κοντά μας να συνυπογράφουμε την αμοιβαία θέληση για ουσιαστικό έργο. Βάζουμε τα θεμέλια για να βαστάξουμε το ηθικό και την αξιοπρέπεια των οικονομικά ασθενέστερων και να εγγυηθούμε τη βοήθεια μας. Η αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα μας, εδώ και καιρό, τσακίζει τις καρδιές και η ανάγκη στέλνει στρατιές ανθρώπων στην απόγνωση. Σαν τυφώνας, η κρίση σαρώνει όλο και περισσότερους. Τώρα,  ο καθένας μας ας μετρήσει τη σχέση του με τον Χριστό, τη σχέση του με τον «πλησίον», μ’ αυτόν που κάθε φορά βρίσκεται δίπλα του και σηκώνει τον μικρό ή μεγάλο σταυρό του. Ας προσπαθήσει ο καθένας μας να μη χρησιμοποιεί ως άλλοθι τον προσωπικό του σταυρό και ας δει τον μεγαλύτερο σταυρό που καλούνται να σηκώσουν αμέτρητοι «πλησίον».

ϠQ׉ŐɓʏЏӠɅљ͕̏ӠŃʁɍɁӅ ԏ 2ω͙͉ʏ Ё͔ϐًʼnϠԇӠ̊ϠPϓԏˇӠӔύ ć̏ ʁˋɈŁӠ-בǓԏӠ̐ύǓ//EUROKINISSI

Είναι το πέμπτο Κοινωνικό Παντοπωλείο στην Αθήνα και το βάζουμε στην υπηρεσία του συνόλου των ανασφάλιστων εμπόρων και των οικογενειών τους σύμφωνα με τις εντολές του Αρχιεπισκόπου μας , ώστε να ελαφρύνουμεαυτόν το Σταύρο που σηκώνουν καθημερινά.

Στην προσπάθεια αυτή δεν είμαστε μόνοι μας έχουμε υποστηρικτές, φορείς που πιστεύουν, αναγνωρίζουν το έργο μας και διακατέχονται από τα ίδια αισθήματα αλληλεγγύης, τον Δήμο Καλλιθέας που για δεύτερη φορά μας εξασφαλίζει το χώρο, το Κοινωφελές ´Ίδρυμα ΙΩΑΝΝΗ Σ. ΛΑΤΣΗ που θα στηρίζει τούτο το εγχείρημα και έχουμε την τιμή σήμερα να βρίσκονται κοντά μας στελέχη του, όλους εσάς που με την αγάπησας, μας περιβάλλεται, μας δυναμώνεται και μας πεισμώνεται για μια πιο δυναμική συνέχεια και δημιουργική ανταπόκριση.

ϠQ׉ŐɓʏЏӠɅљ͕̏ӠŃʁɍɁӅ ԏ 2ω͙͉ʏ Ё͔ϐًʼnϠԇӠ̊ϠPϓԏˇӠӔύ ć̏ ʁˋɈŁӠ-בǓԏӠ̐ύǓ//EUROKINISSI

Όλοι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση. Σαν μια γροθιά, σαν ένας άνθρωπος θα απαντήσουμε με την αλληλεγγύη μας σε κείνους, που έγιναν από δανειστές δεινάστες.

Δεν θέλω να παραλείψω τους συνεργάτες μου, τα στελέχη της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ, το προσωπικό της αποθήκης που αγωνίζονται καθημερινά για τα αποτελέσματα που είδαμε χθες βλέπουμε σήμερα και συνεχίζουμε πίστα να βοηθήσουμε να αλλάξει η ζωή μας».

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) κ. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση εγκαινιάζω το πρώτο Κοινωνικό Παντοπωλείο σε συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος και ο Δήμος Καλλιθέας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έρχεται να αντιμετωπίσει την έντονη ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος της χώρας.ϠQ׉ŐɓʏЏӠɅљ͕̏ӠŃʁɍɁӅ ԏ 2ω͙͉ʏ Ё͔ϐًʼnϠԇӠ̊ϠPϓԏˇӠӔύ ć̏ ʁˋɈŁӠ-בǓԏӠ̐ύǓ//EUROKINISSI

Από τις αρχές της οικονομικής κρίσης, περίπου 68.000 έμποροι αναγκάστηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, ενώ σχεδόν διπλάσιοι είναι οι επιχειρηματίες οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις και στερούνται, τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Οι άνεργοι επιχειρηματίες αποτελούν μία ιδιαίτερη κοινωνικά ευπαθή ομάδα, αφού πρόκειται για πολίτες οι οποίοι δεν απολαμβάνουν καμία υποτυπώδη κοινωνική μέριμνα. Επιπλέον, η ψυχολογική και οικονομική τους κατάρρευση αποτελεί μείζον ζήτημα για τους ίδιους και για τις οικογένειές τους, οι οποίες δεξιώνονται την ανασφάλεια και το φόβο που φέρνει η αβέβαιη οικονομική κατάσταση.

Τα στοιχεία είναι παραπάνω από εύγλωττα: μία στις τρεις ελληνικές οικογένειες ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας- δύο στις τρεις αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα- τρεις στους δέκα γονείς σταματούν τα παιδιά τους από τους παιδικούς σταθμούς και πέντε στους δέκα αδυνατούν πληρώσουν δίδακτρα και φροντιστήρια- η οικονομική κρίση έφερε σήμερα τρεις αυτοκτονίες κάθε δύο μέρες στη χώρα μας- ενώ, τέλος, την τριετία της κρίσης και μέχρι τον Αύγουστο του 2012 είχαν καταγραφεί 3200 περίπου αυτοκτονίες.

Οι κοινές δράσεις ΕΣΕΕ και Εκκλησίας της Ελλάδος θα περιλαμβάνουν: τη διενέργεια απογραφής των επωφελούμενων ανασφάλιστων εμπόρων από την ΕΣΕΕ και να οριστούν τα κριτήρια αξιολόγησης και κατάθεσης απαραίτητων δικαιολογητικών για την πρόσβαση στις εν λόγω υπηρεσίες- τη σύνδεση του ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής με την «Αποστολή» και την ΕΣΕΕ για παροχή βοήθειας πρωτοβάθμιας πρόληψης και φροντίδας για την υγεία για τους ανασφάλιστους εμπόρους- τη δημιουργία κοινωνικού φροντιστηρίου για τα παιδιά των ανασφάλιστων εμπόρων- την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξη λογιστών για την διαχείριση κρίσεων- και τέλος τη δημιουργία δομών ψυχολογικής υποστήριξης για όσους συναδέλφους την χρειάζονται.

Εξυπακούεται ότι οι παραπάνω ενέργειες δεν θα περιοριστούν στην Αθήνα, αλλά θα επεκταθούν και  προς το τοπικό επίπεδο, όπου οι κατά τόπους Μητροπόλεις σε συνεργασία με τους οικείους Εμπορικούς Συλλόγους θα αναλάβουν να τις εξειδικεύσουν στις ανάγκες και τα προβλήματα κάθε περιοχής.

ϠQ׉ŐɓʏЏӠɅљ͕̏ӠŃʁɍɁӅ ԏ 2ω͙͉ʏ Ё͔ϐًʼnϠԇӠ̊ϠPϓԏˇӠӔύ ć̏ ʁˋɈŁӠ-בǓԏӠ̐ύǓ//EUROKINISSI

Τη δραματική πτυχή του αδιεξόδου που βιώνουν σήμερα χιλιάδες συμπολίτες μας προσπαθεί με θαλπωρή και αλληλεγγύη να θεραπεύσει η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η ελληνική κοινωνία σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται την Αγάπη, τη Θαλπωρή και την Αλληλεγγύη της Χριστιανικής μας Θρησκείας.

Η στήριξη του Αρχιεπισκόπου μέσω της «Αποστολής» και της ΕΣΕΕ σε άνεργους εμπόρους και τις οικογένειές τους, δίνει το μήνυμα ότι διαθέτουμε τη δύναμη να ξεπεράσουμε όλοι μαζί αυτήν την περίοδο δοκιμασίας.

Ο ζεστός και ανθρώπινος λόγος της Εκκλησίας γίνεται σήμερα πράξη και βοηθά τους συνανθρώπους μας που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας να τη νιώσουν στο πλευρό τους και να κάνουν μια νέα αρχή».

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου,  Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. Μάξιμος Παπαγιάννης, ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων  κ. Αθανάσιος  Σκορδάς, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας , στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πλήθος κόσμου.

Φώτο: Χρήστος Μπόνης

Πηγή:romfea.gr