Ορθόδοξη πίστη

Η Γέννηση του Χριστού: Τοιχογραφία στην εκκλησία της Παναγίας της Ασίνου, στο χωριό Νικητάρι. 14ος αιώνας

15 Δεκεμβρίου 2012

Η Γέννηση του Χριστού: Τοιχογραφία στην εκκλησία της Παναγίας της Ασίνου, στο χωριό Νικητάρι. 14ος αιώνας

Παναγίας της Ασίνου Η εκκλησία της Παναγίας της Ασίνου βρίκεσται κτισμένη σε δασώδη περιοχή στους πρόποδες της οροσειράς του Τροόδους σε μικρή απόσταση νότια του χωριού Νικητάρι. Ανήκε στη Μονή των Φορβίων που πρέπει να βρισκόταν σε λειτουργία τουλάχιστο έως τον 17ο αιώνα.

Η εκκλησία είναι κατάγραφη σώζοντας τοιχογραφίες διάφορων εποχών. Κτήτορας της εκκλησίας είναι σύμφωνα με επιγραφή γύρω στο 1100 ο Νικηφόρος Μάγιστρος, αξιωματούχος της βυζαντινής διοίκησης, που εικονίζεται να προσφέρει το ομοίωμα της εκκλησίας στην Παναγία, ενώ μια άλλη επιγραφή αναφέρει πως στον Νικηφόρο οφείλεται επίσης η δαπάνη τοιχογράφησης της εκκλησίας στα 1105-1106.

Η παράσταση της Γέννησης του Χριστού χρονολογείαται  στο τρίτο τέταρτο του 14ου αιώνα.

 Παναγίας της Ασίνου2

 

 Ο βοσκός παίζει αυλό ενώ έχει δίπλα του σκουμπισμένο στα βράχια το «ωκυπόδιον» (κυπριακός ποιμενικός ράβδος) που έχει μετάλλινο άγκιστρο και ξύλινο στέλεχος. Περασμένο σ’ αυτό φαίνεται το υφαντό ταγάρι.

 Παναγίας της Ασίνου3

 

 Η Μαία με υφαντό περίτεχνο καφαλόδεσμο κάθεται σε ξυλόγλυπτο «σκαμνίον» και κόκκινο μαξιλάρι. Η κολυμβήθρα φαίνεται να είναι χάλκινη με ψηλό πόδι και σφυρήλατο διάκοσμο.

 Παναγίας της Ασίνου4

 

Άγγελοι δεόμενοι υμνούν τον γεννηθέντα Θεό.

 Παναγίας της Ασίνου5

 

 «Και εσπαργάνωσεν αυτόν και ανέκλινεν αυτόν εν τη φάτνη» (Λουκάς 2,7).

 

 Πηγή: noctoc-noctoc.blogspot.gr