Άγ. Παΐσιος ΑγιορείτηςΆγιοι - Πατέρες - ΓέροντεςΈργα Γέρ. Ιωσήφ

Πνευματική Μελέτη Β’ ,του Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτη

20 Δεκεμβρίου 2012

Πνευματική Μελέτη Β’ ,του Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτη

παισιοσΕπίσης βιβλία και έντυπα επαναστατικά, που αναφέρουν Εκκλησιαστικά θέματα, μη διαβάζεις, εάν θέλεις να εχής την ηρεμία σου, διότι δεν είσαι εσύ αρμόδιος για τέτοια σοβαρά θέματα. Εσύ έχεις ανάγκη από βιβλία που θα σε βοηθήσουν στην μετάνοια. Εάν θέλεις να βοηθήσεις την Εκκλησια διόρθωσε τον εαυτό σου, και αμέσως διορθώνεται ένα κομματάκι της Εκκλησιας. Εάν φυσικά αυτό το έκαναν όλοι , η Εκκλησια θα ήταν διορθωμένη.

 

Γι αυτό περιορίσου  στα Πατερικά  που ανέφερα και απόφευγε και κάθε βιβλίο γλυκανάλατο μερικών σύχρονων συγγραφέων που βάζουν τίτλους μονο μεγάλους για να κινούν ενδιαφέροντα πνευματικά και κουράζεται  κανεις μονο με το να διαβάζει όπως η αγελάδα όταν  το παχνί της είναι γεμάτο άχυρο κουράζεται να μασάει κα να μηρυκάζεται όλη την ημερα και τελικά δεν βγάζει ούτε ένα ποτήρι γάλα.

Πριν αρχίσεις την πατερική σου μελέτη κανε έστω και δυο λεπτά προσευχή για νάσε φωτίσει ο Θεός να καταλάβεις τα θεία νοήματα. Εάν δεν σε παίρνει η ώρα ενώ μελετάω, δεν είναι ανάγκη να βιαστείς να τελειώσεις το κεφαλαιο διότι ο σκοπός μας δεν είναι να τελειώνουμε το κεφαλαιο αλλα να αφήνουμε κάτι στο κεφάλι μας.

Ούτε πάλι ωφελεί να σου αρέσει να διαβάζεις και να παραμένεις με τον θαυμάσο των Αγίων διότι αυτό το κάνουν οι κοσμικοί που διαβάζουν με αγωνια του Ταρζάν τις νέες περιπέτειες και ευχαριστιούνται.

Ο δικός μας σκοπός είναι πνευματικός και πρέπει να στρυμώχνουμε σιγά-σιγά τον εαυτό μας με αγώνες στην ζωή των Άγιων Πατέρων.

Γι αυτό όταν μελετάμε να μιμούμαστε την αγελάδα που προτιμάει το τριφύλλι αοπό το άχυρο και αφού φάει μηρυκαζεται την τροφή και μ’ αυτόν τον τρόπο κάνει την τροφή γάλα.

 

Όταν λέω να μηρυκάζεται κανεις την μελέτη του εννοώ να μελετάει την φλούδα όπως συνήθως μερικοί φιλόλογοι που εξετάζουν το ωραίο χρώμα της πορτοκαλλόφλουδας και μετρούν με προσοχή τους πόρους της φλούδας και δεν δίνουν την προσοχή τους στον καρπό, για να τραφούν πω τις πολλές Πατερικές βιταμίνες.

Δηλαδή δεν εξετάζουν τον Άγιο με την άγια του ζωή και τα θεία του κατορθώματα για να βοηθηθούν η τι είπε αλλα σε ποια ημερομηνία τα είπε η εάν ήταν τα γενιά του Αγίου όλα λεφτά η ψαριά η όλα μαύρα. Αυτού του είδους ο μηρυκασμός της μελέτης ομοιάζει με της στείρας αγελάδας τον μηρυκασμό που ούτε γάλα βγάζει ούτε και γεννάει παρα λίπος προσθέτει στον εαυτο της με πολλές τοξίνες και καταλήγει στον χασάπη.

 

Επιδίωξε όσο μπορείς , στο σπίτι σου για την μελέτη σου να έχεις μια σχετική ησυχία και εάν είναι δυνατόν δωμάτιο ξεχωριστό για να νιώθεις ατμόσφαιρα κελλιού, διότι αυτό πολύ θα σε βοηθήσει για να βρίσκεις κάπως τον αυτό σου και παράλληλα θα σου δίνει δυνάμεις πνευματικές για να ξεπερνάς κάθε είδους δυσκολία με ηρεμία, χωρίς νευρικότητα.

 

 

Απόσπασμα απο το βιβλίο:

 ‘ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ’ 

Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτη

 

Πηγή:  emonopati.blogspot.gr