Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Το «Ρόδο της Ιεριχούς»

21 Δεκεμβρίου 2012

Το «Ρόδο της Ιεριχούς»

perierga.gr - Ένα παράδοξο φυτό που δεν "πεθαίνει" ποτέ!

Ένα παράδοξο φυτό που δεν «πεθαίνει» ποτέ!
Πρωτοεμφανίστηκε στην Ευρώπη πριν από 1.000 περίπου χρόνια από τους Σταυροφόρους, οι οποίοι το θεωρούσαν ιερό φυτό.
Το «Ρόδο της Ιεριχούς» προέρχεται από την έρημο του Ισραήλ και της Ιορδανίας και οι ντόπιοι πιστεύουν ότι φέρνει καλοτυχία και καλή υγεία, ενώ συνδέεται έντονα και με τη χριστιανική θρησκεία.
Ανήκει στην οικογένεια Selaginella lepidophylla και είναι γνωστό και με τις ονομασίες «Φυτό της Νεκρανάστασης»
ή «Ρόδο της Παναγίας» (σ.σ. Λέγεται ότι την συνόδευε στο ταξίδι της στην Αίγυπτο και «άνοιγε» μόνο για χάρη της).
Πρόκειται για ένα φυτό που αντέχει σε δύσκολες συνθήκες και, μάλιστα, δεν «πεθαίνει» ποτέ!

perierga.gr - Ένα παράδοξο φυτό που δεν "πεθαίνει" ποτέ!

Το παράδοξο με αυτό είναι ότι μπορεί να επιβιώνει για χρόνια στην ξερή κατάσταση, μέχρι να ζωντανέψει και να πρασινίσει με λίγο νερό στα χέρια σας (ακόμη και καυτό!). Πιο συγκεκριμένα, όταν οι συνθήκες για να ευδοκιμήσει δεν είναι οι κατάλληλες (δηλαδή υπάρχει ξηρασία στο φυσικό του περιβάλλον) μαζεύει τις ρίζες του και τα κλαδιά του και γίνεται μια ξερή καφετιά μπάλα που αφήνεται στον άνεμο.
Μόλις βρεθεί σε υγρασία «μεταμορφώνεται» σε ένα καταπράσινο εντυπωσιακό φυτό που διατηρείται για αρκετό χρόνο και μπορεί ακόμη και να ανθίζει, ενώ ο κύκλος αυτός της ζωής του επαναλαμβάνεται για χρόνια…

perierga.gr - Ένα παράδοξο φυτό που δεν "πεθαίνει" ποτέ!

Η διαδικασία… πρασινίσματος είναι απλή και εύκολη αφού το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να το βρέξουμε ολόκληρο με λίγο νερό και να το τοποθετήσουμε σε ένα ρηχό σκεύος. Τα υπόλοιπα τα κάνει από μόνο του…
Μέσα σε λίγες ώρες γίνεται καταπράσινο ενώ στην τελική του μορφή θυμίζει ένα μεγάλο ανοιχτό «τριαντάφυλλο» πράσινου χρώματος! Μόλις το νερό τελειώσει το φυτό «μαζεύεται» ξανά και ξεραίνεται, φτάνοντας πάλι στην πρότερη μορφή του. Όποτε και αν του ρίξουμε νερό θα ξεκινήσει την ίδια διαδικασία από την αρχή.
Μαγικό ή θαυμαστό, όπως κι αν το χαρακτηρίσετε, το «Ρόδο της Ιεριχούς» εκπλήσσει με τις ιδιότητές του, αποτελώντας -αν μη τι άλλο- σύμβολο της αιωνιότητας, της μακροζωίας, του άφθαρτου και του αθάνατου της ψυχής!

Μια άλλη ιστορια
Όταν ο χριστός από την έρημο πήγε στην πόλη της Ιεριχούς κουρασμένος και διψασμένος καθώς ήταν βλέποντας τα τοίχοι της Ιεριχώ από μακριά κάθισε σε έναν βράχο να ξεκουραστεί.

Ο καυτός αέρας της ερήμου πέρασε στα πόδια του ένα ξηρό φυτό.

Το φυτό καθώς άγγιξε τα πόδια του χριστού ξεραμένο καθώς ήταν ήρθε στην ζωή, πρασίνισε και πάνω στα φύλλα του έβγαλε μερικές δροσοσταλιές.

Ο μύθος θέλει τον χριστό να παίρνει στα χέρια του αυτές της δροσοσταλιές και να βρέχει τα ξεραμένα από την ζέστη χείλι του δίνοντας την ευλογία του σε αυτό το φυτό για λίγες στιγμές δροσιάς που του πρόσφερε.

Έκτοτε η βεδουίνοι και πολλοί άλλοι άνθρωποι ψάχνουν και βρίσκουν το ρόδο της Ιεριχώ για τις πολλαπλές μεταφυσικές ιδιότητες του.
Φέρνει την αρμονία την γαλήνη και την ευτυχία στο σπίτι η στην επιχείρησή μας, φέρνει την αγάπη στην ζωή μας, τον έρωτα και το χρήμα.
Πολλές γυναίκες το χρησιμοποιούν για γονιμότητα.

Πηγή:  ktiesthisi.blogspot.gr