Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Σινάπι αφιέρωμα

14 Ιανουαρίου 2013

Σινάπι αφιέρωμα

Sinapis alba-FlowerΓένος φυτών που ανήκει στην οικογένεια των Σταυρανθών του οποίου τα είδη είναι 3 : λευκό σινάπι ευδοκιμεί σε ηλιόλουστα ασβεστώδηκατά προτίμηση εδάφη με σχετικά λίγη βροχή.

Το μαύρο ευδοκιμεί εκεί που υπάρχεi πολύ υγρασία και το βρίσκουμε συχνότερα σε αγρούς και χωράφια.

 Περιγραφή : Ο καρπός του είναι δίλοβος και εμφανίζει νευρώσεις.

Είναι φυτό διακλαδιζόμενο κυρίως όταν καλλιεργείται, 25- 100 εκατ. ύψος. Επίσης είναι πολυανθές και τα άνθη του κίτρινα.

Όταν δεν καλλιεργείται είναι ζιζάνιο. . Ανθίζει Ιούνιο και Ιούλιο.

Αναπτύσσεται σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Στην ΒΔ Ινδία, Α Ινδία, Βιρμανία, Κίνα κτλ. Στις ΗΠΑ καλλιεργείται για το σπόρο του και στη Ρωσία χρησιμοποιούν το λάδι του αντ ίγια ελαιόλαδο.

Το σινάπι χρησιμοποιείται από την εποχή του Ιπποκράτη. Στην Ευρώπη συνέχισαν να το  καλλιεργούν  το Μεσαίωνα για φαρμακευτικούς σκοπούς  αλλά και ως συντηρητικό τροφών.  Τα νεαρά τρυφερά του φύλλα μπορούν να γίνουν σαλάτα ενώ τα πιο ώριμα γίνονται συνήθως βραστά.

Δραστικές ουσίες σιναπιού : Σιναλμπίνη, Σιναμικό οξύ, Μυροζίνη, αιθ. Έλαιο, Βιταμίνη Α, Κάλιο, Ασβέστιο, Φώσφορος, Νάτριο, Μαγνήσιο.

Θα ήθελα να παραθέσω και μερικές από τις ιδιότητες που του προσφέρουν οι δραστικές ουσίες .Ο λόγος είναι ότι πολλούς από εμάς ενδιαφέρουν οι ιδιότητες των φυτών και των λαχανικών διότι προτιμούμε να προλαμβάνουμε την ασθένεια με την χρήση τους. Σε καμία περίπτωση το σινάπι δεν αποτελεί από μόνο του θεραπευτική οδό για σοβαρές ασθένειες. Είναι όμως γνωστό ότι λειτουργεί προληπτικά και βοηθά στη βελτίωση σοβαρών η λιγότερο σοβαρών καταστάσεων υγείας.

Ιδιότητες σιναπιού : το λευκό σινάπι χρησιμοποιείται για την καταπολέμησητης δυσκοιλιότητας και τα προβλήματα του στομάχου. Το μαύρο σινάπι αναφέρετα ιως αντισπασμωδικό, παρασιτοκτόνο, βελτιώνει το αναπνευστικό, βοηθά στηn αντιμετώπιση της πνευμονίας και βρογχοπνευμονίας, στο άσθμα, στις κεφαλαλγίες ,στην πλευρίτιδα, στους ρευματισμούς, και στις νευραλγίες. Υπάρχουν αναφορές ότι βοηθά στην αντρική ανικανότητα.

Καλλιέργεια Σιναπιού : Το σινάπι όπως προαναφέραμε καλλιεργείται για το λάδι από τα σπέρματά του το οποίο χρησιμοποιείται  στην αρτοποιία , ζαχαροπλαστική, κονσερβοποιία, στη βιομηχανία καλλυντικών. Το λευκό σινάπι μπορεί να καλλιεργηθεί και ως κτηνοτροφή μέχρι το στάδιο σχηματισμού λοβών.

Τα σινάπια είναι μονοετές αν και περιλαμβάνει και μερικά σπάνια πολυετή είδη. Είναι φυτά με σύντομο βιολογικό κύκλο και ευδοκιμούν σε όλα τα κλίματα που έχουν τουλάχιστον 2 μήνες με μέση θερμοκρασίας πάνω από14 ºC. Το σινάπι ζητά ικανοποιητικήε δαφική υγρασία κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου και καλό χωρίς πολλή υγρασία καιρό κατά τη στιγμή της ωριμότητας. Απαιτούν μια ετήσια βροχόπτωση των 35- 45 εκατοστών. Το σινάπι μπορεί να αναπτυχθεί κάτω από ένα ευρύ φάσμα συνθηκών εδάφους από αμμοπηλώδη μέχρι αργιλώδη εδάφη. Τα ιδανικότερο όμως είναι το έδαφος με ουδέτερο PH.  Γενικά αντέχει στην ξηρασία και δεν έχει πολλές απαιτήσεις,  αν και η απόδοσή τουείναι ανάλογη με τη γονιμότητα τουεδάφους. Γενικά διακρίνεται στα λαχανικά με μέτρια αντοχή.

Η καταλληλότερηεποχή σποράς είναι τέλος Αυγούστουμε αρχές Σεπτέμβρη.Σπέρνουμε σε γραμμες που απέχουν 15 εκατοστα και θα χρειαστουμε 1-2 κιλα ισως και παραπανω σπορο για 1 στρεμμα. Το βάθος σποράς είναι 4-5 εκατοστά.  Ευδοκιμεί αρκετά γρήγορα και ανθίζει άνοιξη μεκαλοκαίρι.  Αν θέλουμε να μεταφυτεύσουμε η καταλληλότερη εποχήείναι από τις 15 Νοεμβρίου.

Η συγκομιδή του γίνεται τον Ιανουάριο.