Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Συγκεντρωτικά Ηλιακά Συστήματα με θερμική αποθήκευση μειώνουν το κόστος ηλεκτροπαραγωγής

19 Ιανουαρίου 2013

Συγκεντρωτικά Ηλιακά Συστήματα με θερμική αποθήκευση μειώνουν το κόστος ηλεκτροπαραγωγής

sygkentrotika-apothikeusi-csp-94369Ένα σύστημα συγκεντρωτικής ηλιακής ενέργειας (CSP) με δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας έξι ωρών μπορεί να προσθέσει αξία 35,8 δολαρίων ανάΜεγαβατώρα στην ισχύ και τη λειτουργία μιας εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι υπολογισμοί ανήκουν στοΕργαστήριο Ανανεώσιμης Ενέργειας του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.

Τα συγκεντρωτικά ηλιοθερμικά συστήματα με δυνατότητες αποθήκευσης ενέργειας επιτρέπουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο ακόμα και τη νύχτα ή όταν έχει συννεφιά.

Η προστιθέμενη αξία προκύπτει από τη θερμική αποθήκευση που επιτρέπει στα συγκεντρωτικά ηλιακά συστήματα να υποκαταστήσουν τα ακριβότερα συστήματα ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο στις ώρες αιχμής, ακόμα και το βράδυ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η προστιθέμενη αξία των 35,80 δολαρίων/MWh υπολογίστηκε με δεδομένη την παρουσία των ΑΠΕ σε πολύ υψηλό ποσοστό της τάξης του 34%, στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής του παρόχου.

 

Ποσοστό μικρότερο του 34% στο ενεργειακό μείγμα μειώνει αναλογικά την προστιθέμενη αξία.

 

Τα συγκεντρωτικά ηλιοθερμικά με αποθήκευση θερμικής ενέργειας συμβάλλουν ακόμα στην υψηλότερη διείσδυση της ηλιακής ενέργειας στο μείγμα, εκτός από το γεγονός ότι αντικαθιστούν το φυσικό αέριο.

 

Μάλιστα, η δυνατότητα λειτουργίας τους το βράδυ περιορίζει την ανάγκη κατασκευής νέων μονάδων φυσικού αερίου ή άνθρακα για την κάλυψη της ζήτησης.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ θα επενδύσει 43,5 εκατ. Ευρώ στην έρευνα και την ανάπτυξη Συγκεντρωτικών Ηλιακών Συστημάτων (Concentrated Solar Power – CSP) ως το 2014 ώστε να δώσει ώθηση σε μια τεχνολογία που πασχίζει να ξεπεράσει την ύφεση.

 Πηγή:econews