Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Μιχαήλ Τρίτος: Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Ιωάννης είναι κρατούμενος για πολιτικούς λόγους

21 Φεβρουαρίου 2013

Μιχαήλ Τρίτος: Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Ιωάννης είναι κρατούμενος για πολιτικούς λόγους

arxiepiskopos-axridos-ioannis%20

της Στέλλας Μεϊμάρη

Ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και Καθηγητής της Ιστορίας και του Συγχρόνου Βίου των Σλαβικών και λοιπών Ορθοδόξων Εκκλησιών, κ. Μιχαήλ Τρίτος, στο «Αγιορείτικο Βήμα»

Μιλάει για το μαρτύριο του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος και το πογκρόμ διώξεων συνεργατών του που ακολούθησε, για τη φυλάκιση του για πολιτικούς λόγους σε απάνθρωπες συνθήκες κράτησης και τη βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του, ενώ παράλληλα κάνει έκκληση σε όσους επιθυμούν να βοηθήσουν τη μαρτυρική αυτή αδελφότητα.

Ο κ. Τρίτος περιγράφει με μελανά χρώματα στο «Αγιορείτικο Βήμα»το χρονικό της άδικης φυλάκισης του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος, υπογραμμίζοντας:

“Τα τελευταία χρόνια με πόνο ψυχής και ιερή αγανάκτηση παρακολουθούμε τη βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αχριδών και Μητροπολίτου Σκοπίων Ιωάννου.

Ο μαρτυρικός Ιεράρχης δέχεται αλλεπάλληλες καταδικαστικές αποφάσεις από τα ποινικά δικαστήρια των Σκοπίων, επειδή είχε το θάρρος να διακηρύξει ότι η «Μακεδονική Εκκλησία των Σκοπίων» είναι σχισματική, γιατί περιφρονεί βασικές αρχές της Ορθοδόξου Εκκλησιολογίας και προτάσσει εθνοφυλετικές σκοπιμότητες.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης από τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011 βρίσκεται φυλακισμένος στις φυλακές ασφαλείας IDRIZOVO, στα προάστια των Σκοπίων, καταδικασμένος σε δυόμιση χρόνια φυλάκιση.

Παράλληλα, ακολούθησε προγκρόμ διώξεων εναντίον των συνεργατών του. Στην πόλη Στίπ συνέλαβαν την ηλικιωμένη μοναχή Πελαγία, η οποία πρόσφατα είχε χειρουργηθεί. Στην πόλη των Σκοπίων συνέλαβαν την Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Κυράνα Μοναχή. Στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, στη Νιζόπολη της περιοχής των Βιτωλίων, οι άνδρες της Αστυνομίας συμπεριφέρθηκαν με αγένεια και παρενόχλησαν τις μοναχές. Στο ανδρικό μοναστήρι της Κοιμήσεως Θεοτόκου στον Περλεπέ συνέλαβαν τον ιερομόναχο π. Μωυσή. Επίσης η σκοπιανή Αστυνομία συνέλαβε και τους στενότερους συγγενείς των Επισκόπων, που διαμένουν σε διάφορες πόλεις, τους ιερείς και άλλους πιστούς της Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αχρίδος”.

TRITOS%20(1)

Όπως τονίζει ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, πρόκειται για μια φυλάκιση για καθαρά πολιτικούς λόγους που στοχεύει στην πλήρη εξόντωση του μαρτυρικού ιεράρχη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

“Από όσα αναφέρθηκαν, καταδεικνύεται η κυβερνητική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη για τη σωματική και ηθική εξόντωση του Αρχιεπισκόπου Ιωάννου. Δυστυχώς, μια χώρα που ισχυρίζεται ότι σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και επιθυμεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο βάθος της στηρίζει ένα απολυταρχικό καθεστώς, υπό τη σιωπηλή αδράνεια και αδιαφορία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Γενικά, τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης όσο και η αδελφότητα του δέχονται την απάνθρωπη και σκληρή συμπεριφορά του επισήμου κράτους, που εκδηλώνεται με φυλακίσεις του Αρχιεπισκόπου, οικονομικούς αποκλεισμούς, αλλά και εμπόδια στην άσκηση των εκκλησιαστικών τους καθηκόντων.

Ακόμη και ο πρώην Πρωθυπουργός της ΠΔΓΜ Κ. Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι σε συνέντευξη του στην εφημερίδα FOKUS, υπογράμμισε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης είναι κρατούμενος για πολιτικούς λόγους”.

Τέλος, ο κ. Μιχαήλ Τρίτος, ο οποίος από το 1992 ασχολείται συστηματικά με την έρευνα των Βλαχοφώνων της Βαλκανικής, το πρόβλημα της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων, των Γκαγκαούζων της Μολδαβίας και τα λοιπά εθνικά μας θέματα, απευθύνει έκκληση:

“Όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν την μαρτυρική αυτή αδελφότητα, ας τηλεφωνήσουν στο 6937-257655”.

 

Πηγή: http://www.agioritikovima.gr/arthra/16650-michail-tritos