Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Η διάλεξη για την Κυπριακή Διάλεκτο στην Κοινότητα Αγίου Παντελεήμονος Χάρροου

26 Φεβρουαρίου 2013

Η διάλεξη για την Κυπριακή Διάλεκτο στην Κοινότητα Αγίου Παντελεήμονος Χάρροου

1 (8)Η Βοηθητική Αδελφότητα Κυριών και Δεσποινίδων «Αγ. Αγάθη», της Κοινότητας Αγ. Παντελεήμονος Harrow ΒΔ Λονδίνου, οργάνωσε την Κυριακή 27η Ιανουαρίου τ.έ. την πρώτη της Πνευματική Σύναξη για το 2013.

Ήταν μια εξαιρετική εκδήλωση, ενταγμένη μέσα στο πλαί­σιο των Εορτασμών για τους Τρεις Ιεράρχες και τα Ελληνι­κά & Χριστιανικά Γράμματα, τους οποίους οργανώνει με μεγάλη επιτυχία κάθε χρόνο τέτοια εποχή η Ιερά Αρχιεπισκο­πή Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας.

Κύριος ομιλητής ήταν ο κ. Σάββας Παυλίδης, Ομότιμος Επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης και τ. Προϊστάμενος της Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής. Το σημαντικότατο θέμα που παρουσίασε είχε τον τίτλο: «Κυπριακή Διάλεκτος – Προέλευση και Αξία»!

Ο έμπειρος και γλαφυρότατος ομιλητής ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Η Κυπριακή Διάλεκτος είναι από τις αρχαιότερες ελλη­νικές διαλέκτους. Η αρχαία Κυπριακή Διάλεκτος δημιουργήθηκε τον 12ο αι. π.Χ., όταν έφθασαν στην Κύπρο οι πρώτες ομάδες των Δωριέων – Αρκάδων.

Ο Πρόδοτος και ο Παυσανίας αναφέρουν την Κυπριακή Διάλεκτο. Υπάρχουν και επιγραφές του 4ου και 5ου αι. π.Χ. στην εν λόγω διάλεκτο. Πολλά γραπτά κείμενα, ακόμα και από τα βυζαντινά χρόνια, έχουν γραφεί στην Κυπριακή Διά­λεκτο. Οι σπουδαίοι και γνωστότατοι ποιητές Βασίλης Μιχαηλίδης και Δημήτρης Λιπέρτης έγραψαν τα έργα τουςστην κυπριακή διάλεκτο.

Μερικά από τα χαρακτηριστικά της είναι: η αρχαϊκότητα, το πλούσιο λεξιλόγιο, η πληθώρα γλωσσικών στοιχείων – προερχομένων από τους διάφορους καταχτητές της Κύπρου – που τα προσάρμοσε στη διάλεκτο, η διατήρηση στην προφορά των διπλών συμφώνων και το τελικό «ν», όπως επίσης και η διατήρηση της αρχαίας ελληνικής σύνταξης.

Έχει γλωσσικά δάνεια από τις εξής γλώσσες: γαλλική, αγ­γλική, ιταλική και τουρκική. Είναι δε διάλεκτος μητροδίδακτη, δηλαδή μαθαίνεται προφορικά μέσα στο πλαίσιο της οικογένειας.

Η αξία της είναι τεράστια. Έχοντας εκφραστική δυναμι­κή, αποτελεί γνήσιο επικοινωνιακό μέσο για τους χρήστες.

Το μέλλον της προμηνύεται ευοίωνο, αφού πολλοί ειδικοί επιστήμονες ασχολούνται με τη διάλεκτο, τα ΜΜΕ την προ­βάλλουν και γενικά το ενδιαφέρον έχει αναζωπυρωθεί».

Οι Κυρίες της Αδελφότητας είχαν ετοιμάσει πολλά, πλού­σια και νοστιμότατα κεράσματα και υποδέχθηκαν όλους με πολλή αγάπη, καλοσύνη και γνήσιο πνεύμα φιλοξενίας!

 

Πηγή: Ανεξάρτητη Εβδομαδιαία Ελληνική Εφημερίδα «Ελευθερία του Λονδίνου», αριθμός φύλλου 688, Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013