Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Αργολίδας κυρός Ιάκωβος (†26 Μαρτίου 2013)

26 Μαρτίου 2013

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Αργολίδας κυρός Ιάκωβος (†26 Μαρτίου 2013)

MAKARISTOS_MHTROPOLITIS_ARGOLIDASD13Ο κατά κόσμο Δαμιανός Παχής γεννήθηκε στο Μαρούσι Αττικής το 1932,όπου παρακολούθησε τα εγκύκλια  και γυμνασιακά μαθήματα.

Αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου  Αθηνών το 1959.

Διάκονος χειροτονήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1959 και Πρεσβύτερος στις 19 Απριλίου 1960.

Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας στην Μητρόπολη Άρτας. Στις 18 Νοεμβρίου 1985 εξελέγη Μητροπολίτης Αργολίδος στην θέση που είχε μέχρι τότε ο προκάτοχός του μακαριστός Χρυσόστομος Δεληγιανόπουλος.

Ο Θεός αξίωσε την Αργολίδα να έχει για 28 χρόνια ένα Ποιμενάρχη γαλήνιο, ακάματο, εμπνευσμένο κα φιλάνθρωπο. Ιεροκήρυκας στην Άρτα, κήρυξε το Θείο Λόγο, περιδιαβαίνοντας όλα τα χωριά του κάμπου και όλους τους οικισμούς του ορεινού όγκου των Αθαμανικών ορέων. Από το ιστορικό Πέττα στο Βουλγαρέλι κι από κει στους Μελισουργολύς και την Κυψέλη.

Ακούραστος εργάτης της Εκκλησίας, κατάφερε με την Θεία Χάρι, να αγγίξει τις πονεμένες ψυχές, να παρηγορήσει με τον ήπιο γλυκύ του λόγο τις πικραμένες  καρδιές, να μοιραστεί την δύσκολη και  ταπεινή ζωή τους. Υπήρξε ο αγαπημένος Ιεροκήρυκας της Άρτας. Χαρακτηριστική η χαρμολύπη των Αρτινών, που συγκινημένοι και με δάκρυα στα μάτια, κατέφθασαν από την πόλη και τα χωριά τους, κατά την ενθρόνισή του στο θρόνο του Μητροπολίτη Αργολίδος.

Λύπη, γιατί έχαναν έναν αδελφό, ένα πατέρα, ένα φωτισμένο κληρικό. Χαρά, γιατί ο άνθρωπος τους αξιώθηκε της Αρχιεροσύνης στην οποία τον τοποθέτησε το θέλημα του Θεού, και του υψηλού χρέους να διδάσκει την πραγματική, ενάρετη και χριστιανική ζωή.

Ιερατικά συνέδρια, σχολές Αγιογραφίας και Ψαλτικής, φιλανθρωπίες , Ιεραποστολή ,ανάπτυξη του Ραδιοφωνικού σταθμού, είναι τα ελάχιστα από όσα θα μπορούσε να απαριθμήσει κάποιος, μιας και ο Μητροπολίτης Ιάκωβος ήταν ταπεινός και σεμνός και δεν ήθελε τα όσα κάνει να τα δημοσιοποιεί, εξάλλου τόνιζε πως: ότι κάνει η δεξιά σου να μην το ξέρει η αριστερά σου . Προστατεύει τα Μοναστήρια  και τους Ναοὺς και φτιάχνει  μεγαλοπρεπή Ναό για τον προστάτη και πολιούχο της πόλεως Ναυπλίου  Άγιο  Αναστάσιο. 

Έργο ζωής υπήρξε η συνεχής και αδιάλειπτος προσπάθειά του για τον εντοπισμό και την μετακομιδή στο Άργος, των Αγίων Λειψάνων του Αγίου Πέτρου, Επισκόπου Άργους του Θαυματουργού. Προσπάθεια που τελικά πέτυχε και έτσι  στις 19 Ιανουαρίου του 2008, πήρε στα χέρια του, πλήρης συγκινήσεως και ιερού δέους τα Άγια Λείψανα του Αγίου Πέτρου και προκατόχου του στον θρόνο της Επισκοπής.

Τελικά ο χρόνος τον Λύγισε και μετά από ένα ατύχημα που είχε η υγεία του κλονίστηκε ,αναγκάζεται βλέποντας πως δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα Αρχιερατικά του καθήκοντα δηλώνει παραίτηση στην Ιερά Σύνοδο ,τον Ιανουάριο του 2013. Κατόπιν μετά κι από αυτό η υγεία του επιβαρύνεται όλο και περισσότερο, στο τελευταίο Ιερατικό συνέδριο της Μητροπόλεως Αργολίδος και φανερά εξασθενημένος, χαιρετά  τους Ιερείς της Μητροπόλεως του λες και διαισθανόταν πως θα ήταν η τελευταία φορά που θα τους έβλεπε… Τους συμβουλεύει ,δεν διστάζει να ζητήσει δημοσίως συγνώμη αν πίκρανε ή στενοχώρησε κάποιο Ιερέα . Τελικά αποχωρεί από το συνέδριο με την ελπίδα και πίστη πως στον επισκοπικό θρόνο της Αργολίδος ,που τόσο πολύ αγάπησε και υπηρέτησε με όλη του τη δύναμη ,θα είναι το πνευματικό του παιδί ο επίσκοπος Επιδαύρου Καλλίνικος ,που τόσο πολύ αγάπησε.

Μετά από αυτό ο Μητροπολίτης μεταφέρεται στην Αθήνα και στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα για εξετάσεις ,που τελικά δεν ολοκληρώνονται γιατί η υγεία του Επισκόπου κλονίζεται ακόμα πιο πολύ . Προβλήματα και ανεπανόρθωτη ζημιά στην καρδία του καθώς και στο αναπνευστικό του κάνει του θεράποντες ιατρούς του να τον διασωλινώσουν στην εντατική του νοσοκομείου. Κοντά του παραμένουν μόνο κάποιοι μοναχοί για να τον προσέχουν. Καθημερινά επισκέπτονται το νοσοκομείο Αρχιερείς ,ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πολιτικοί ,απλός κόσμος. Το ενδιαφέρον για την υγεία του στην Αργολίδα από τον κόσμο είναι μεγάλο, καθημερινά στα γραφεία της Μητροπόλεως το τηλέφωνο χτυπούσε ασταμάτητα, όλοι ήθελαν  να μάθουν τι έκανε ο Ποιμενάρχης τους …

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013 τα ξημερώματα ο Μητροπολίτης Αργολίδος Ιάκωβος ο Β φεύγει από την ζωή για το μεγάλο ταξίδι της αιωνιότητας . Μία ημέρα μετά την μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού ο Μητροπολίτης Αργολίδος αποδήμησε για τον Κύριο. Καλό παράδεισο Γέροντα να προσεύχεσαι για όλους μας όπως εξάλλου έκανες τόσα χρόνια.

Την Τρίτη 26 Μαρτίου η σωρός του Μακαριστού Μητροπολίτη Αργολίδος θα έρθει στον καθεδρικό ναό του Αγίου Πέτρου και θα τεθεί προς προσκύνηση για μία ημέρα κατόπιν θα πάει στο Ναύπλιο στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου και θα τεθεί για διήμερο προσκύνημα . Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει την Πέμπτη.

Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ

Η Εκκλησία της Ελλάδος με βαθειά συγκίνηση  αναγγέλλει την προς Κύριον εκδημία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος, κυρού Ιακώβου.

Ο εκλιπών Ιεράρχης εξεδήμησε προς Κύριον  σε ηλικία 81 ετών.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Αργολίδος  γεννήθηκε στο Μαρούσι Αττικής το 1932. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1959 και Πρεσβύτερος το 1960.

Υπηρέτησε στην Ιερά Μητρόπολη Άρτης ως Ιεροκήρυκας. Μητροπολίτης Αργολίδος  χειροτονήθηκε το 1985.

Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Αργολίδος,  θα ψαλεί στον Ιερό Αγίου Αναστασίου Ναυπλίου την Πέμπτη 28 Μαρτίου και ώρα 12.00 προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

MAKARISTOS_MHTROPOLITIS_ARGOLIDASD5

MAKARISTOS_MHTROPOLITIS_ARGOLIDASD7

MAKARISTOS_MHTROPOLITIS_ARGOLIDASD9

MAKARISTOS_MHTROPOLITIS_ARGOLIDASD11

MAKARISTOS_MHTROPOLITIS_ARGOLIDASD12

MAKARISTOS_MHTROPOLITIS_ARGOLIDASD4

MAKARISTOS_MHTROPOLITIS_ARGOLIDASD1

Πηγή:Ευάγγελος Μπουγιώτης