Ορθόδοξη πίστη

10 συμβουλές για το σιδέρωμα

1 Απριλίου 2013

10 συμβουλές για το σιδέρωμα

10_sumboules_gia_to_siderwma_1Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος, 13/03/2013

Το σιδέρωμα είναι μια μάλλον βαρετή διαδικασία για κάθε νοικοκυρά. Υπάρχουν ορισμένα ρούχα, που δυσκολεύουν αρκετά όσους σιδερώνουν, όπως για παράδειγμα τα πουκάμισα. Βλέποντας τις στοίβες με τα πλυμένα ρούχα, δεν χρειάζεται να σας πιάνει πονοκέφαλος και απελπισία. Σας παρουσιάζουμε δέκα συμβουλές, που θα κάνουν το σιδέρωμα των ρούχων απλή και ευχάριστη διαδικασία.

  • Υψηλότερη θερμοκρασία. Ανεβάστε τη θερμοκρασία με ένα τρικ για να σιδερώνετε τα ρούχα ταυτόχρονα και από τις δύο πλευρές. Προσθέστε αλουμινόχαρτο κάτω από το κάλυμμα της σιδερώστρας. Αυτό, θα μειώσει το χρόνο σιδερώματος κατά το ήμισυ, επειδή το αλουμίνιο αντανακλά τη θερμότητα του σιδήρου και συνεπώς θα σιδερώνονται τα ρούχα από κάτω καθώς περνάτε το σίδερο από το επάνω μέρος.
  • Γυρίστε τα από την ανάποδη. Σε ρούχα με στάμπες και σε σκούρα ή μαύρα ρούχα, προτιμήστε να τα σιδερώσετε από την ανάποδη πλευρά, ώστε να μην χαλάσει η στάμπα και να μην κάνει γιαλάδες στο χρώμα.
  • Διαχωρίστε τα ρούχα. Ανάλογα με το ύφασμα και το είδος των ρούχων, οφείλετε να τα διαχωρίσετε σε τρεις στοίβες, με βάση τη θερμοκρασία που πρέπει να σιδερωθούν.10_sumboules_gia_to_siderwma_2
  • Σειρά. Στις μπλούζες και τα πουκάμισα, ακολουθήστε σειρά για το καλύτερο σιδέρωμα τους. Συγκεκριμένα, ξεκινήστε από τα μανίκια, τους γιακάδες και τα στριφώματα, ώστε να μην χάσει το ρούχο το σχήμα του.
  • Τρόπος σιδερώματος. Σιδερώνετε πάντα με ίσιες κινήσεις  και κατεύθυνση μπροστά και πίσω. Αποφύγετε τις κυκλικές κινήσεις καθώς θα χαλάσετε το ύφασμα των ρούχων σας.
  • Καθαριότητα. Διατηρήστε καθαρό το σίδερό σας, για να προλάβετε τυχόν ατύχημα, που μπορεί να καταστρέψει τα ρούχα σας. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα πανί, που θα έχετε βρέξει με μαγειρική σόδα για το καθάρισμα της επιφάνειας του σιδέρου.
  • Παντελόνια. Στα παντελόνια, αφού τα γυρίσετε από την ανάποδη προτιμήστε να ξεκινήσετε από τις τσέπες. Οι περισσότεροι συνηθίζουν να σιδερώνουν τα παντελόνια με το ένα πατζάκι πάνω στο άλλο.
  • Ευαίσθητα υφάσματα. Εάν έχετε ρούχα, των οποίων τα υφάσματα χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή στο σίδερο, μπορείτε να βάλετε από πάνω κάποιο ύφασμα ή μια πετσέτα για να αποφύγετε πιθανό πρόβλημα.
  • Κρεμάστρες. Από τη στιγμή, που θα σιδερώσετε τα ρούχα σας, κρεμάστε τα κατευθείαν ή διπλώστε τα. Βάζοντας τα με τάξη στις ντουλάπες σας και κρεμώντας τα, αποφεύγετε πιθανό τσαλάκωμα μέχρι να τα φορέσετε.
  • Διασκεδάστε το. Μπορείτε να κάνετε την κατά τα άλλα βαρετή δουλειά του σπιτιού, διασκεδαστική. Βάλτε δυνατά τη μουσική ή παρακολουθήστε ταυτόχρονα τηλεόραση, όπως συνηθίζουν να κάνουν οι περισσότερες νοικοκυρές.

Πηγή: flowmagazine.gr