Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Δύο γυναίκες θα θέσουν υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του Ιράν!

13 Μαΐου 2013

Δύο γυναίκες θα θέσουν υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του Ιράν!

3f50cd4b11bba640e853615415928523_XL

Δύο Ιρανές γυναίκες ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι σκοπεύουν να θέσουν υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές της χώρας, οι οποίες είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στις 14 Ιουνίου.

Οι δύο 45χρονες γυναίκες, η Ραζί Ομιντβάρ νοικοκυρά και η Σοράγια Μαλεκζαντέ εκπαιδευόμενη οικονομολόγος και καθηγήτρια πανεπιστημίου, δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι προτεραιότητά τους είναι η καταπολέμηση του πληθωρισμού που έχει φτάσει σε αστρονομικά επίπεδα.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν γυναίκες έχουν το δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές, καθώς υπάρχουν ασάφειες τόσο στον συνταγματικό όσο και στον εκλογικό νόμο.

Σύμφωνα με τους νόμους, ο καθένας δικαιούται να εγγραφεί ως υποψήφιος εφόσον θεωρείται «ρεζάλ» – αραβικός όρος που χρησιμοποιείται για διακεκριμένους άνδρες και άτομα υψηλής κοινωνικής θέσης. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές συζητήσεις σχετικά με το αν ο όρος «ρεζάλ» θα μπορούσε να περιλαμβάνει και γυναίκες. Κατά τη διάρκεια των 34 ετών από την ισλαμική επανάσταση, καμία γυναίκα δεν έχει διεκδικήσει σοβαρά το προεδρικό αξίωμα και ως εκ τούτου οι συζητήσεις δεν έχουν αποδόσει συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Σχεδόν το ήμισυ των ψηφοφόρων στις προεδρικές εκλογές του 2009 –πάνω από 46 εκατομμύρια- ήταν γυναίκες, όπως αναμένεται να είναι και εφέτος.

Η προθεσμία των υποψηφίων για εγγραφή θα είναι ανοικτή έως το Σάββατο. Τουλάχιστον 110 άτομα έχουν θέσει υποψηφιότητα, ενώ ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δεν μπορεί, βάσει νόμου, να εκτίσει και τρίτη θητεία.
Πηγή: newsbomb.gr