Αστρονομία & ΑστροφυσικήΕιδήσεις και Ανακοινώσεις

Πλανήτης Άρης: Ανερχόμενος «τουριστικός» προορισμός

14 Μαΐου 2013

Πλανήτης Άρης: Ανερχόμενος «τουριστικός» προορισμός

128019-plan_aris8888_thumb_medium630_353Περισσότερες από 78.000 αιτήσεις έχουν κατατεθεί στη μη κερδοσκοπική οργάνωση Mars One για το ταξίδι στον Άρη «χωρίς επιστροφή». Έτσι η διαδικασία υποβολής πήρε παράταση για τις 31 Αυγούστου. Η Mars One σχεδιάζει η πρώτη τετραμελής αποστολή να φτάσει στον Άρη το 2023 ως τα πρώτα μέλη μιας μόνιμης αποικίας στην οποία κάθε δύο χρόνια θα προστίθενται νέα μέλη. Ταυτόχρονα ο Μπαζ Όλντριν, ο δεύτερος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στην Σελήνη δηλώνει ότι «οι άνθρωποι μπορούν και πρέπει να αποικήσουν τον Άρη».

«Με 78.000 αιτήσεις μέχρι στιγμής, αποδεικνύεται ότι πρόκειται για την πιο επιθυμητή δουλειά στον κόσμο» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης Mars One προσθέτοντας ότι αποτελούν την ιδανική αρχή για την επίτευξη του στόχου των 500.000 αιτήσεων.

Για το ταξίδι που δεν θα περιλαμβάνει επιστροφή στην Γή, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία έχουν επιλεγεί 24 αστροναύτες.

Εντούτοις, δε μπορούν όλοι να γίνουν αστροναύτες, καθώς -μεταξύ άλλων- όποιος υποβάλλει αίτηση θα πρέπει να είναι απολύτως υγιής, να μην έχει καμία εξάρτηση από ναρκωτικά, αλκοόλ ή τσιγάρο, να μην έχει πρόβλημα στις αρθρώσεις, η όρασή του να είναι άψογη και να μην έχει καμία ψυχική διαταραχή.

Παρόλα αυτά, ενώ το  ενδιαφέρον για το ταξίδι στον Άρη είναι τεράστιο, η Mars One αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση, εκείνη της χρηματοδότησης της αποστολής. Το μέγιστο τέλος αίτησης  είναι μόλις 25 δολάρια.

Προκειμένου να βρεθούν αυτά τα χρήματα η ολλανδική εταιρεία ελπίζει ότι θα μπορέσει να μετατρέψει να την αποστολή αυτή σε ριάλιτι. Με βάση τον μέχρι τώρα σχεδιασμό της Mars One, κάθε επίδοξος αστροναύτης μαζί με την αίτησή του θα πρέπει να υποβάλλει και ένα βίντεο διάρκειας μόλις ενός λεπτού στο οποίο να παρουσιάζει τον εαυτό του.

Ταυτόχρονα, ο Μπαζ Όλντριν, ο δεύτερος άνθρωπος που περπάτησε στη Σελήνη τον Ιούλιο του 1969, δήλωσε την Τετάρτη πως οι ΗΠΑ πρέπει να πάρουν την πρωτοβουλία, με τη βοήθεια του ιδιωτικού τομέα, να στείλουν ανθρώπους στον Άρη για να δημιουργήσουν εκεί μια μόνιμη αποικία.

«Οι ΗΠΑ οφείλουν να συνεχίσουν να είναι ο ηγέτης στις επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις και πιστεύω ότι μπορούμε επίσης να υπολογίσουμε στο δυναμισμό του ιδιωτικού τομέα για να αναπτύξουμε ένα σύστημα που θα επιτρέπει να προσεδαφισθούμε στον Άρη», δήλωσε ο 83χρονος πρώην αστροναύτης στη διάρκεια διάσκεψης αφιερωμένης στην κατάκτηση του κόκκινου πλανήτη στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον, στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα.

«Θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας και τις προσπάθειες της NASA στην εγκατάσταση μόνιμης ανθρώπινης παρουσίας στον Άρη ως τις δεκαετίες του 2030 και του 2040», εξήγησε, αναφερόμενος λεπτομερώς στο σχέδιό του για διαστημόπλοια τα οποία θα κυκλοφορούν διαρκώς ανάμεσα στη Γη και τον Άρη επωφελούμενα από την τροχιακή ταχύτητα των δύο πλανητών.

Πηγή:tvxs.gr