Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Εκοιμήθη ο Αρχιμ. Ιερώνυμος Κυκκώτης

15 Μαΐου 2013

Εκοιμήθη ο Αρχιμ. Ιερώνυμος Κυκκώτης

EPSON MFP image

Γράφει ο Λουκάς Παναγιώτου

Η Αδελφότης της Ιεράς Μονής Κύκκου, με τα αισθήματα της κατ’ άνθρωπον λύπης, αναγγέλλει την εις Κύριον εκδημία του Αρχιμανδρίτη Ιερώνυμου Κυκκώτη, μέλους του Ηγουμενοσυμβουλίου της Μονής.

Ο αοίδιμος π. Ιερώνυμος, εκοιμήθη σήμερα το πρωί, σε ηλικία 78 ετών και η εξόδιος ακολουθία και ο ενταφιασμός του θα λάβει χώρα, αύριο στο Καθολικό της Κεντρικής Ιεράς Μονής Κύκκου, στις 12 το μεσημέρι.

Ο εκλιπών, κατά κόσμον Ζαχαρίας Κυριάκου, γεννήθηκε στην κοινότητα Νικητάρι της επαρχίας Λευκωσίας στις 20 Φεβρουαρίου του 1935 και ενετάχθη στις τάξεις της Ιεράς Μονής Κύκκου το 1947.

Στις 29 Ιανουαρίου 1956 εχειροτονήθη Ιεροδιάκονος από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ’ στην Κεντρική Μονή του Κύκκου και μετονομάσθη σε Ιερώνυμο.

Η χειροτονία του ήταν ουσιαστικά το άλλοθι που αναζητούσε ο Εθνάρχης Μακάριος για να μεταβεί στην Ιερά Μονή Κύκκου και να πραγματοποιήσει τη μυστική συνάντηση με τον Στρατηγό Γεώργιο Γρίβα Διγενή σε σχέση με την πορεία του αγώνα της ΕΟΚΑ.

Ο αοίδιμος ενεπλάκη ενεργά στον αγώνα της ΕΟΚΑ και πρόσφερε τις πολύτιμες υπηρεσίες του ως σύνδεσμος μεταξύ του Εφόρου και του Ηγουμένου Κύκκου.

Στις 6 Απριλίου του 1969,  Κυριακή των Βαΐων, στο Μετόχι του Αγίου Προκοπίου στη Λευκωσία εχειροτονήθη από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο σε Ιερομόναχο και την Κυριακή των Βαΐων του 1979 προχειρίσθη σε Αρχιμανδρίτη από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Α’.

Από το 1977 διετέλεσε μέλος του Ηγουμενοσυμβουλίου της Μονής.

Ο Κύριος ας αναπαύσει την ψυχήν αυτού εν σκηναίς δικαίων!

 

Πηγή: http://www.romfea.gr/ekklisies/ekklisia-tis-kiproy/17002-2013-05-14-14-45-37