Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΟρθόδοξη πίστη

Υποδοχή 173 εκκλησιαστικών θησαυρών

12 Νοεμβρίου 2013

Υποδοχή 173 εκκλησιαστικών θησαυρών

_-_-_-~1

Τελετή υποδοχής των 173 εκκλησιαστικών θησαυρών, οι οποίοι επαναπατρίσθηκαν πρόσφατα από το Μόναχο της Γερμανίας, θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη, στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Βυζαντινού Μουσείου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ.

Σε ανακοίνωσή της, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου αναφέρει πως πρόκειται για το μεγαλύτερο πλήθος επαναπατριζόμενων κειμηλίων και προέρχονται από περίπου πενήντα ναούς της κατεχόμενης Κύπρου.

Οι εικόνες, τα ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες βρέθηκαν μετά από συντονισμένες ενέργειες της Ιντερπόλ και της Γερμανικής Αστυνομίας τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 1997 στα διαμερίσματα του Τούρκου αρχαιοκάπηλου Αϋντίν Ντικμέν και επέστρεψαν στη γενέθλια γη μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα.

Ανάμεσα στους επαναπατρισθέντες θησαυρούς υπάρχουν τρεις εικόνες, που ανήκουν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή των Μαρωνιτών.

Στην τελετή υποδοχής θα παραστούν ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου  Χρυσόστομος Β’, ο Έντιμος Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Τάσος Μητσόπουλος, η Αν. Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Δέσπω Πηλείδου, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών και της Γενικής Εισαγγελίας, καθώς και Πρέσβεις διαφόρων χωρών.