Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΕπιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Λύση για την αλλεργία παιδιών στα φιστίκια

9 Φεβρουαρίου 2014

Λύση για την αλλεργία παιδιών στα φιστίκια

999465

Τη λύση για την αντιμετώπιση της αλλεργίας των παιδιών στα φιστίκια φαίνεται ότι βρήκαν επιστήμονες του νοσοκομείου Addenbrooke’s στο Κέμπριτζ. Συγκεκριμένα ανέπτυξαν μια θεραπεία που «εκπαιδεύει» το ανοσοποιητικό σύστημα έτσι ώστε να μην παρουσιάζει δυσανεξία στην πρωτεΐνη των φιστικιών.

Η θεραπεία δοκιμάσητκε σε παιδιά στο πλαίσιο μεγάλης κλινικής μελέτης με πολύ καλά αποτελέσματα. Τα παιδιά λάμβαναν καθημερινά μια πολύ μικρή δόση της πρωτεΐνης που προκαλεί την αλλεργία και η οποία κατά το πρώτο διάστημα της μελέτης αντιστοιχούσε στο 1/70 ενός φιστικιού.

Η δόση αυξανόταν ελάχιστα κάθε δεκαπέντε μέρες και ενώ τα παιδιά βρίσκονταν στο νοσοκομείο, ώστε σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης να λάβουν άμεσα την απαραίτητη θεραπεία.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, ο οργανισμός των περισσότερων παιδιών έμαθε να αντέχει την πρωτεΐνη των φιστικιών από τους πρώτους έξι μήνες, ενώ μετά από έναν χρόνο τα παιδιά μπορούσαν να καταναλώσουν πέντε ολόκληρα φιστίκια χωρίς να παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, μετά από έξι μήνες το 84% των παιδιών δεν παρουσίαζε καμία αλλεργική αντίδραση στα φιστίκια, αρκεί να μην κατανάλωναν περισσότερα από πέντε τη μέρα.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι παρόλο που η θεραπεία έχει παρουσιάσει πολύ σημαντική αποτελεσματικότητα δεν είναι ακόμα έτοιμη για να χρησιμοποιηθεί ευρέως στους ασθενείς.

 

Πηγή: ikypros.com