Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

«Γηθόσυνον Σέβασμα στον Καθηγητή Ιωάννη Φουντούλη»

21 Φεβρουαρίου 2014

«Γηθόσυνον Σέβασμα στον Καθηγητή Ιωάννη Φουντούλη»

Η Θεολογική Σχολή τίμησε με διεθνές επιστημονικό συνέδριο τον μεγάλο δάσκαλο και καθηγητή της, τον κορυφαίο στο χώρο της Λειτουργικής επιστήμης, τον Ιωάννη Φουντούλη, για τα 50 χρόνια έρευνας και διακονίας του.

Το διήμερο διεθνές επιστημονικό συνέδριο έλαβε χώρα στης 19 και 20 Φεβρουαρίου, περιελάμβανε Θ. Λειτουργία και μνημόσυνο εις μνήμη του μακαριστού δασκάλου και επιστημονικές εισηγήσεις. Το απόγευμα της Πέμπτης 20 Φεβρουαρίου έγινε η επίσημη παρουσίαση του συλλογικού τόμου προς τιμήν και μνήμην καθηγητή Ιωάννη Φουντούλη «Γηθόσυνον Σέβασμα: Αντίδωρον Τιμής και Μνήμης εις τον Μακαριστόν Καθηγητήν της Λειτουργικής Ιωάννην Μ. Φουντούλην, τ. Α΄», στην αίθουσα τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

foyntlimesa

Κατά την διάρκεια της επίσημης παρουσίασης του Συλλογικού Τόμου προς τιμήν και μνήμην του καθηγητή Ιωάννη Φουντούλη, το λόγο έλαβαν οι μαθητές και συνεργάτες του ο Ανπ. Καθ. Παναγιώτης Σκαλτσής, ο Αρχ. Επικ. Καθ. Νικόδημος Σκρέττας, η Καθ. Δήμητρα Κούκουρα, ο Λεκτ. Τρύφων Τσομπανίδης και ο καθ. Γεώργιος Φίλιας. Την επίδοση του τόμου στα τέκνα Μιχαήλ, Μαρία και Μανόλη Φουντούλη, έκανε ο Μιχαήλ Τρίτος, Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Κατά τη διάρκεια της καταληκτήριας συνεδρίας παρουσιάστηκε και μικρό οδοιπορικό από τη ζωή και το έργο του καθηγητή Ιωάννη Φουντούλη.

Κατά τις εργασίες του συνεδρίου αναδείχθηκε ο χαρακτήρας και το επιστημονική συμβολή του μακαριστού δασκάλου στα λειτουργικά πράγματα τα οποία θα μπορούσαν να συνοψιστούν στους εξής λόγους: «Ο Ιωάννης Φουντούλης ήταν άνθρωπος κα­θη­με­ρι­νός, η­πι­ό­θυ­μος και πρά­ος, με με­γά­λη δι­ά­κρι­ση, απλό­τη­τα και χά­ρη, δά­σκα­λος σο­φός, εζω­σμέ­νος το λέν­τιον της μα­θη­τεί­ας, και με αγάπη που «χρη­στεύ­ε­ται» και «οὐ περ­πε­ρεύ­ε­ται». Οι ομιλητές εξήραν επίσης την συμβολή του για «τὰ μι­κρὰ καὶ τὰ με­γά­λα» της θείας Λατρείας, την εργατικότητά του, την υπομονή και την αι­σι­ο­δο­ξί­α του. Σε επι­στο­λή του προς ένα λόγιο ιερέα, έγρα­φε: « Σπέρ­νε και ο Θε­ὸς ας τα πο­τί­σει και ας τα αυξή­σει. Άλ­λος εστὶν ο σπεί­ρων και άλ­λος ο θε­ρί­ζων. Η βελ­τί­ω­σις των λει­τουρ­γι­κών πρα­γ­μά­των εί­ναι μα­κρό­πνο­ος υ­πό­θε­σις και έ­χει εκα­τον­τά­δες πα­ρα­μέ­τρους».

Η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου δια στόματος του Καθ. Παναγιώτη Σκαλτσή,δεν παρέλειψε να εκφράσει δημόσια τις ευχαριστίες προς τους χορηγούς του διεθνούς συνεδρίου, χάρη στους οποίους κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί ένα επιστημονικό συμπόσιο τιμής με ειδικούς ερευνητές στα θέματα λατρείας. Συγκεκριμένα: την Επιτροπή Ερευνών Α.Π.Θ., Εκδοτικούς Οίκους Καγιά και Κυριακίδη και τις Ιερές Μητροπόλεις Θεσσαλονίκης, Βεροίας, Γλυφάδος, Εδέσσης, Ηλείας, Ιεραπύτνης, Καισαριανής, Κασσανδρείας, Καστορίας, Κηφισίας, Μαρωνείας, Ναυπάκτου, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Νέας Κρήνης, Νέας Σμύρνης, Ξάνθης, Ρόδου, Φλωρίνης, Χαλκίδος και την Ιερά Μονή Βατοπεδίου.

Σύντομα στην Web TV Pemptousia θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τις εισηγήσεις του συνεδρίου.

Για τα πεπραγμένα την πρώτη μέρα του συνεδρίου βλέπε: http://www.pemptousia.gr/2014/02/

Αιωνία η μνήμη στον μακαριστό δάσκαλο.

fountoyliii

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος με τουε Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες πρ. Ερζεγοβίνης Καθηγητή κ. Αθανάσιο Γιέφτιτς, Αρκαλοχωρίου Καθηγητή κ. Ανδρέα Νανάκη και τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής Μιχαήλ Τρίτο.

p.alkibiadis

Πρωτοπρεσβύτερος Καθ. Αλκιβιάδης Καλύβας

fountoulis5

Καθηγητής Βασίλειος Groen

fou

fountoulii3

Άποψη από την κατάμεστη αίθουσα της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής.