Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Όσιος Λαυρέντιος, κτίτορας της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Σαλαμίνος

7 Μαρτίου 2014

Όσιος Λαυρέντιος, κτίτορας της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Σαλαμίνος

Ο όσιος Λαυρέντιος γεννήθηκε στην πόλη των Μεγάρων το πρώτο μισό του 17ου αιώνα. Παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, εργαζόταν ως πλανόδιος οικοδόμος και  χειρώναξ. Ύστερα από τρεις νυκτερινές εμφανί­σεις της Παναγίας, η οποία τον πρόσταζε να οικοδομήσει εκκλησία προς τιμήν της στην Σαλαμίνα, εξακολουθούσε να αμφιβάλλει και παρέμενε αναποφάσιστος. Η Παναγία του φανερώθηκε τότε εκ νέου και του έδειξε σε αυστηρό τόνο το ακριβές σχέδιο του ναού και της μονής που τον πρόσ­ταζε να οικοδομήσει.

Πηγή:www.saint.gr/

Πηγή:www.saint.gr/

Ο Λαυρέντιος αποφάσισε τον διάπλου, η θαλασσο­ταραχή όμως τον εμπόδιζε. Φωνή εξ ουρανού τον διέταξε τότε να απλώ­σει την κάπα του στην θάλασσα. Αυτήν την φορά υπάκουσε χωρίς δισταγμό, άπλωσε την κάπα του στην θάλασσα, κάθησε επάνω της και θαυματουργικά βρέθηκε να έχει μεταφερθεί στην Σαλαμίνα. Δεν δυσκολεύτηκε να βρει την τοποθεσία που του είχε υποδειχθεί, όπου βρίσκονταν τα ερεί­πια αρχαίου ναού, μέσα στα οποία ανακάλυψε μια εικόνα της Παναγίας. Αποτασσόμενος από κάθε δεσμό με τον κόσμο έγινε μοναχός, έπεισε την σύζυγό του να τον μιμηθεί και ξόδεψε όλες τις οικονομίες του στην οικο­δόμηση της μονής.

Από τους κατοίκους του νησιού που έρχονταν να τον βοηθήσουν, ορισμένοι έγιναν μοναχοί, οπότε η αδελφότητα μεγάλωσε γοργά, με την προστασία της Παναγίας, η οποία παραχώρησε στον Λαυρέντιο την χάρη να επιτελεί πλήθος ιάσεων τόσο στους χριστιανούς όσο και στους μου­σουλμάνους. Θεράπευσε από θανατηφόρο πάθηση την σύζυγο ενός αξιωματούχου της οθωμανικής αυλής. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης ο άνδρας της απέδωσε στην μονή παλαιά κτήματα που είχαν δημευθεί.

Με την βοήθεια της θείας χάριτος, ο άγιος αποπεράτωσε την οικοδό­μηση της μονής το 1682 και  εκοιμήθη  εν ειρήνη στις 9 Μαρτίου 1707, αμειβόμενος στον ουρανό με τον στέφανο των πιστών διακόνων της Θεομήτορος. [“Π”: Πιθανόν η μετάθεση της μνήμης του έγινε, για να μη συμπίπτει με τη μνήμη των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων]

 

(Νέος Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας, τ. Ζ΄Μάρτιος, εκδ. Ίνδικτος, σ. 84-85)