Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Μια πρωτότυπη ερμηνεία ψαλτικής από τον Ιωαννίδη Χρυσοβαλάντη

10 Μαρτίου 2014

Μια πρωτότυπη ερμηνεία ψαλτικής από τον Ιωαννίδη Χρυσοβαλάντη

balantismesa

Το Δοξαστικό της Λιτής της Κυριακής της Ορθοδοξίας «Χαίρετε προφήται τίμιοι», σε μέλος του Γερμανού Νέων Πατρών σε ήχο Β’, προέρχεται απ΄ τον ψηφιακό δίσκο που συνοδεύει την διπλωματική διατριβή που εκπόνησε ο Ιωαννίδης Χρυσοβαλάντης με θέμα «Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Ψαλτική τέχνη», στα πλαίσια του Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ., με υπεύθυνο καθηγητή του πρωτοπρεσβύτερο π. Σπυρίδωνα Αντωνίου.

Η ερμηνεία αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς το μέλος του Δοξαστικού, όπως και των υπολοίπων Ιδιομέλων της εορτής, βλέπουν το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά σύμφωνα με την αργή μελοποίηση του παλαιού Στιχηραρίου, αλλά και τις μεταγενέστερες καλλωπισμένες εκδοχές του Χρυσάφη του Νέου και του Γερμανού Νέων Πατρών.

Το μέλος του Γερμανού Νέων Πατρών έχει εξηγηθεί στην νέα αναλυτική σημειογραφία απ΄ τον Νικόλαο Δοχειαρίτη και τον Χουρμούζιο τον Χαρτοφύλακα, και περιέχεται στους μουσικούς κώδικες Δοχειαρίου 327 και ΜΠΤ 747 αντίστοιχα.

Απ΄ την εξήγηση του Χουρμουζίου προέρχεται και το μουσικό κείμενο της παρούσας εκτέλεσης σε μέλος αργό παλαιό Στιχηραρικό, καλλωπισμένο και έντεχνο, σύμφωνα με την καλαισθησία και την καινοφανή σύλληψη του μελοποιού του, ερμηνευμένο απ΄ την φωνή του Ιωαννίδη Χρυσοβαλάντη, Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού ναού της Ελευθερουπόλεως, δασκάλου της ψαλτικής τέχνης και υποψηφίου διδάκτορα.

%ntis%