Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Η παραδοσιακή ενδυμασία στον βορειοελλαδικό χώρο

26 Μαρτίου 2014

Η παραδοσιακή ενδυμασία στον βορειοελλαδικό χώρο

Επισκεφθήκαμε το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης στο οποίο θαυμάσαμε την έκθεση παραδοσιακών φορεσιών. Η έκθεση περιλαμβάνει 55 ενδυμασίες από τη Μακεδονία και τη Θράκη και από τις ιστορικά κεκυρωμένες προεκτάσεις του βορειοελλαδικού χώρου (Βόρεια Μακεδονία, Ανατολική Θράκη, Ανατολική Ρουμελία, Εύξεινος Πόντος, Μικρά Ασία) όπου κατοίκησαν Έλληνες σε συμπαγείς κοινότητες, με συνείδηση της καταγωγής τους, καθώς και παραδοσιακές μεταμφιέσεις.

endimasies4

Ενδυμασία ή φορεσιά ονομάζεται το σύνολο των ενδυμάτων, κοσμημάτων και διαφόρων εξαρτημάτων που καλύπτουν το ανθρώπινο σώμα από την κορυφή ως τα νύχια.

Τα κοσμήματα στην παραδοσιακή κοινωνία, δεν εξυπηρετούσαν μόνο την αρχέγονη ανάγκη για στολισμό και διάκριση, ούτε είχαν μόνο πρακτική σκοπιμότητα, ως εύκολος τρόπος αποταμίευσης και μεταφοράς αγαθών σε περίπτωση ανάγκης: ως σύμβολα (θρησκευτικά ή μαγικά) αποσκοπούσαν στην προστασία του ατόμου και στην αποτροπή του κακού.

Τα σημεία του σώματος που τοποθετούνται, είναι αυτά που κάθε κοινωνία θεωρεί ως πιο επιρρεπή στη βλαβερή επίδραση υπερφυσικών δυνάμεων. Όπως και τα ενυφασμένα ή κεντητά μοτίβα, κομματάκια από καθρέφτη, πούλιες, χάντρες, μεταλλικές κλωστές που λαμπυρίζουν – αυτά που σήμερα θεωρούνται διακοσμητικά – τα κοσμήματα λειτουργούσαν για την προφύλαξη του σώματος.

Άποψη της Έκθεσης:

endimasies6 endimasies5 endimasies1

Πηγή κειμένου: Φυλλάδιο Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας Θράκης.

Βασίλειος Χάδος