Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Ευεργέτες του Νομισματικού Μουσείου

28 Μαρτίου 2014

Ευεργέτες του Νομισματικού Μουσείου

Το Νομισματικό Μουσείο, από τα ελάχιστα του είδους του παγκοσμίως, συγκεντρώνει στις απαράμιλλες Συλλογές του, προσκτήματα που φθάνουν σήμερα τις 600.000 και καλύπτουν διαχρονικά την ιστορία του νομίσματος και της οικονομίας των ανθρώπινων κοινωνιών από το 16° αι. π.Χ. έως σήμερα.

Στεγάζεται στο Ιλίου Μέλαθρον, το ωραιότερο νεοκλασικό κτήριο της Αθήνας, την οικία του Ερρίκου Σλήμαν και της οικογένειάς του, έργο του φημισμένου αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ. Αποτελεί έτσι ένα μοναδικό συνδυασμό συνύπαρξης μουσειακών θησαυρών σε ένα ιστορικό κτήριο, με δυναμικό παρόν στους καίριους τομείς της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και της επιστημονικής έρευνας.

nomismatikomesa

Συνεχίζοντας μια ηθική πρακτική που για το Νομισματικό Μουσείο αποτελεί παράδοση ετών, απλοί ιδιώτες και Οργανισμοί, καταξιωμένοι φορείς, κρατικές Υπηρεσίες και ανώνυμοι δωρητές, συμβάλουν από την ίδρυσή του, το 1834, έως τις μέρες μας με την ιδιότητα του δωρητή, του χορηγού ή του κληροδότη στον εμπλουτισμό των συλλογών του. Ανάμεσά τους ξέχωρη θέση κατέχουν φιλέλληνες και φιλόμουσοι, όπως οι αδελφοί Ζωσιμά, ο Αλέξανδρος Μουρούζης, ο Ιωάννης Δημητρίου, ο Αλέξανδρος Σούτζος, οι Περικλής και Λεωνίδας Ζαρίφης, η κόμισσα Αουίζα Ριανκούρ, ο Κωνσταντίνος Καραπάνος, ο Γρηγόρης Εμπεδοκλής, ο Ηλίας Καντάς, ο Ιώαννης Κινδύνης, ο Πέτρος Πρωτονοτάριος, ο Άδωνις Κύρου και η οικογένεια Ανδρέα Μπούζα.

Σήμερα, το όραμά μας για ένα Μουσείο ανοικτό και φωτεινό με ποικίλες δράσεις και υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις, γίνεται και πάλι πραγματικότητα χάρη σε γενναιόδωρες χορηγίες και δωρεές. Ατομα και ομάδες εκδηλώνουν έμπρακι ευαισθησία τους για τον πολιτισμό και την αγάπη τους για το Νομισματικό Μουσείο καθιστώντας το έτσι σταθερό σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας.