Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Έτος Δομήνικου Θεοτοκόπουλου

6 Απριλίου 2014

Έτος Δομήνικου Θεοτοκόπουλου

Το υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας ανακήρυξε το 2014 «Έτος Δομήνικου Θεοτοκόπουλου». Κι αυτό, επειδή στις 7 Απριλίου συμπληρώνονται 400 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη (1541-1614).

El_grecoΟ Δομήνικος Θεοτοκόπουλος γεννήθηκε στην Κρήτη, συνέχισε στην Ιταλία και κατέληξε στην Ισπανία, όπου και πήρε το προσωνύμιο El Greco, με το οποίο έμεινε γνωστός για το ζωγραφικό έργο του. Ένα έργο ιδιαίτερα πλούσιο αλλά και ιδιαίτερο, που ανέδειξε την καλλιτεχνική του ιδιοφυΐα.

Όντας αγιογράφος στην Κρήτη στα πρώτα του βήματα, έφυγε πολύ νωρίς για τη Βενετία, όπου μαθήτευσε κοντά στον Τιτσιάνο και τον Τιντορέτο, που είχαν ήδη δημιουργήσει σχολή. Ζωγράφισε περίφημα έργα μεγάλων διαστάσεων, δίνοντας έμφαση στη λεπτομέρεια. Στη συνέχεια πήγε στο Τολέδο της Ισπανίας, όπου έμεινε μέχρι τον θάνατό του και ζωγραφίζοντας συνεχώς. Τα έργα του τα υπέγραφε πάντα με ελληνικά και με βυζαντινούς χαρακτήρες: «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ο Κρης εποίει».

Σε συμφωνία με την Ελλάδα, τον μεγάλο ζωγράφο τιμά και η δεύτερη πατρίδα του, η Ισπανία. Και στις δύο χώρες, κατά τη διάρκεια του έτους, γίνονται εκδηλώσεις και εκθέσεις προς τιμή του.

Παρακάτω μπορείς να δεις κάποια από τα έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

Το 2007 δημιουργήθηκε μια πολύ αξιόλογη ταινία μεγάλου μήκους, ελληνικής παραγωγής, με τον τίτλο «El Greco». Με άδεια-προσφορά του δημιουργού της, σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, η ταινία διανεμήθηκε στα σχολεία της χώρας μας.  Μπορείτε να τη δείτε παρακάτω, σε δύο μέρη. Όπου δεν ακούγονται ελληνικά, υπάρχουν υπότιτλοι.

El Greco (2007).Part 1.(GREEK SUBS) από ixvos

El Greco (2007).Part 2.(GREEK SUBS) από ixvos