Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Κοίμησις Μητροπολίτου Ιωαννίνων Θεοκλήτου

14 Απριλίου 2014

Κοίμησις Μητροπολίτου Ιωαννίνων Θεοκλήτου

Όπως έγινε γνωστό, εκοιμήθη περί την 6η απογευματινή της Κυριακής των Βαΐων, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κυρός Θεόκλητος (Σετάκης), σε ηλικία 84 ετών, ύστερα από πολλαπλή ταλαιπωρία της υγείας του, η οποία είχε επιδεινωθεί την τελευταία εβδομάδα.

8eoklitos2

Ο εκλιπών είχε γεννηθεί το έτος 1930 στη Θεσσαλονίκη και περάτωσε την εγκύκλιο παιδεία στην Κρήτη. Σπούδασε την ιερά επιστήμη της Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1958 και Ιερέας το 1960. Μεταξύ των ετών 1961 και 1968 υπηρέτησε ως στρατιωτικός ιερέας και ακολούθως ως Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητρόπολης Ιωαννίνων. Μητροπολίτης της αυτής Επαρχίας εξελέγη το έτος 1975.

Έγινε ευρύτερα γνωστός από το συγγραφικό του έργο και την αρθρογραφία του, καθώς η πένα του φανέρωσε άνθρωπο εγκρατή των εκκλησιολογικών ζητημάτων και βαθύ γνώστη των πτυχών της εκκλησιαστικής πραγματικότητας.

Πρωτοστάτησε, επίσης, στην ανάδειξη της τιμής του νεομάρτυρα Γεωργίου του Ιωαννίνων, ενώ ήταν εκείνος που επί αρχιερατείας στη Μητρόπολη Ιωαννίνων του μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών μακαριστού Σεραφείμ, συμμετείχε ως Πρωτοσύγκελλος ενεργά στην ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Τοποτηρητής της Ι. Μητροπόλεως θα είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ενώ στην ακολουθία της εκδημίας του εκλιπόντος, τη Μ. Τετάρτη, θα συμμετάσχει εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς η Ι. Μητρόπολις Ιωαννίνων υπάγεται στις Νέες Χώρες.

Του αοιδίμου Ποιμενάρχου της θεοσώστου και ιστορικής Μητροπόλεως των Ιωαννίνων αιωνία η μνήμη!