Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

«Μέρες Επιταφίου»

16 Απριλίου 2014

«Μέρες Επιταφίου»

Ένα έργο για συμφωνική ορχήστρα, χορωδία, λαϊκό τραγουδιστή, λυρική σοπράνο και αφηγητή, παρουσιάζει τη Μεγάλη Τετάρτη, στις 20.30 μ.μ. η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Την καλλιτεχνική επιμέλεια και οργάνωση-εκτέλεση παραγωγής, έχει «Το Ελληνικό Σχέδιο».

Dimitris Papadimitriou

Ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου

Στο πλαίσιο αναζήτησης της προώθησης της πρωτογενούς δημιουργίας και δημιουργίας ρεπερτορίου, ο Συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου παρουσιάζει τη λαϊκή λειτουργία “Μέρες  Επιταφίου”, πάνω στο ποιητικό έργο του Νίκου Γκάτσου. Πρόκειται για ένα μεγάλο ορχηστρικό έργο το οποίο συνέθεσε ο Νίκος Γκάτσος, στη μορφή μιας συρραφής ιερών κειμένων της Καινής Διαθήκης, σε αντίστιξη με τους δικούς του “λαϊκούς” στίχους. Η θεϊκή και η ανθρώπινη φύση του μαρτυρίου, η ιστορική συνέχεια της ελληνικής μουσικής γλώσσας από την βυζαντινή και αρχαία μουσική, η προοπτική εξέλιξής αυτού του ελληνικού ιδιώματος στον λόγιο σύγχρονο μουσικό κόσμο, είναι τα βασικά ιδεολογικά-μουσικά συστατικά στοιχεία του έργου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο μελοποιείται για πρώτη φορά.

Το ποιητικό έργο γράφτηκε από το Νίκο Γκάτσο για τον Μανώλη Μητσιά που συνδυάζει τις δυο ιδιότητες, του ψάλτη και του λαϊκού τραγουδιστή. Έτσι στην πρώτη του παγκόσμια εκτέλεση, το έργο ευτυχεί να έχει ερμηνευτή τον ίδιο τον τραγουδιστή για τον οποίον γράφτηκε. Στο ρόλο του αφηγητή ο Γιάννης Φέρτης. Λυρική σοπράνο η Μυρσίνη Μαργαρίτη. Την ορχήστρα Καμεράτα διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός

Με το ορατόριο «Μέρες Επιταφίου» η βυζαντινή μουσική αγκαλιάζει τον λαϊκό και τον σύγχρονο λόγιο κόσμο.

Κατερίνα Χουζούρη