Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Έφυγε ο μαέστρος Λόριν Μάαζελ

16 Ιουλίου 2014

Έφυγε ο μαέστρος Λόριν Μάαζελ

lorin1

Ο βιρτουόζος του βιολιού που σε ηλικία 9 χρονών διηύθυνε την πρώτη του επαγγελματική ορχήστρα και σε ηλικία 11 χρονών καλεσμένος από τον Τοσκανίνι πήρε την μπαγκέτα στη Νέα Υόρκη έφυγε την Κυριακή 13 Ιουλίου.

Γεννημένος στο Παρίσι στις 6 Μαρτίου 1930, Αμερικανός δεύτερης γενιάς, αφιέρωσε τη ζωή του στη μουσική αλλά παράλληλα σπούδασε μαθηματικά, φιλοσοφία, ξένες γλώσσες και από πολύ μικρός απέδειξε ότι είναι ιδιοφυία. Μαθήματα βιολιού ξεκίνησε σε ηλικία 5 χρονών και  σπουδές διεύθυνσης ορχήστρας 2 χρόνια αργότερα, ενώ έγραφε μουσικές κριτικές από τα 8 του.

lorin3

Ο Λόριν Μάαζελ διηύθυνε περισσότερες από 150 ορχήστρες σε 5.000 όπερες ή άλλες μουσικές συνθέσεις και συμμετείχε σε περισσότερες από 300 εγγραφές έργων, από τον Μπετόβεν μέχρι τον Τσαϊκόφσκι και από το Ντεμπισί και τον Ραβέλ μέχρι τον Ραχμάνινοφ, τον Στράους και τον Μάλερ.

Υπηρέτησε την Όπερα του Βερολίνου, της Βιέννης, τη Φιλαρμονική του Μονάχου και της Νέας Υόρκης, με την οποία έδωσε την περίφημη συναυλία στη Βόρεια Κορέα το 2008.

Το “1984” συνέθεσε την πρώτη του όπερα εμπνευσμένη από το ομώνυμο βιβλίο του Τζορτζ ‘Οργουελ που παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά στην Βασιλική Όπερα του Λονδίνου στο Κόβεντ Γκάρντεν και ανέβηκε “sold out” στη Σκάλα του Μιλάνου.

Το 2009 ίδρυσε μαζί με τη γυναίκα του  το Festival Caslteton το οποίο έχει ως σκοπό την ανάδειξη ερμηνευτών συμφωνικής μουσικής στην αρχή της καριέρας τους.

lorin2