Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Ελλήνων φρόνημα

16 Ιουλίου 2014

Ελλήνων φρόνημα

fronima_mesa

Συνεπαρμένοι ακούγαμε τον Γεροστάθη. Είχαμε κιόλας πεισθεί για την αξία της Γυμναστικής, αλλά εκείνος είχε κι άλλα να μας διηγηθεί.

– Όλοι βέβαια γνωρίζετε τον Μεγαλέξανδρο, συνέχισε. Ήταν ο μεγαλύτερος στρατηγός όλων των εποχών. Η ανδρεία, η γενναιοψυχία του, η σωματική του δύναμη και αντοχή, η ευφυΐα του ήταν ξεχωριστές κι αξιοθαύμαστες. Πώς όμως απέκτησε αυτά τα προσόντα; Όχι χωρίς κόπο και σωστή αγωγή. Από μικρό παιδί ασκούνταν σωματικά. Είχε μάθει να χειρίζεται το σπαθί και τη σάρισα, να ιππεύει, να κυνηγάει άγρια ζώα. Αλλά είχε ασκηθεί πολύ και στη σκληραγωγία και την αυτοπειθαρχία. Νεότατος ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Μακεδονίας και λίγο αργότερα στρατηγός αυτοκράτορας όλων των Ελλήνων κατά των βαρβάρων της Ασίας. Μέσα σε δώδεκα χρόνια κατόρθωσε κάτι ασύλληπτο: έφτασε νικητής κι απόλυτος κατακτητής από την Ελλάδα μέχρι την Ινδία.

Ας ακούσουμε όμως τι έλεγε στους γενναίους Μακεδόνες του: «Δεν βλέπετε τους βαρβάρους που, επειδή τους αρέσει η καλοπέραση, νικιούνται τόσο εύκολα; Ενώ εμείς οι Έλληνες, που έχουμε μάθει στην κακοπέραση και τη λιτή ζωή , τους νικούμε σ’ όλες τις μάχες! Δείτε τους Ασιάτες, πόσο αγαπούν την πολυτελή και άκοπη ζωή, αλλά έχουν τη νοοτροπία και το φρόνημα του δούλου, ενώ εμείς οι Έλληνες έχουμε φρόνημα ελεύθερο και ανδρείο, επειδή μάθαμε να στερούμαστε και να αγωνιζόμαστε για τα λίγα αγαθά που έχουμε».

Είχε πολύ δίκιο ο Μέγας Αλέξανδρος, παιδιά. Αυτό το φρόνημα το ελεύθερο κι ανδρείο, που το αποκτούμε με τη σωστή μόρφωση και παιδεία, σε συνδυασμό με την υγεία και την καλή σωματική κατάσταση την οποία αποκτούμε με τη γυμναστική, φτιάχνουν τον ιδανικό άνθρωπο, όπως τον ήθελαν οι αρχαίοι Έλληνες, όταν έλεγαν πως πρέπει να υπάρχει «νους υγιής εν σώματι υγιεί».

Απόδοση: Σταυρούλα Κουμενίδου

Άκουσε την αφήγηση της διήγησης:

%gerostathis_fronima%