Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στις Κυκλάδες

4 Αυγούστου 2014

Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στις Κυκλάδες

ermoupolis

Τη διπλή επέτειο των δέκα χρόνων παρουσίας του γιορτάζει το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων παρέα με την συμπλήρωση 150 χρόνων για το θεάτρου Απόλλων, που το φιλοξενεί από την πρώτη στιγμή.

Θεσμός με διεθνή ακτινοβολία, που φέτος έχει ως σύνθημα τη φράση “Ο βίος βραχύς, ἡ δὲ τέχνη μακρά” του Ιπποκράτη (460 π.Χ. – 377 π.Χ) και παρουσιάζει τους διεθνούς φήμης καλλιτέχνες που το έχουν τιμήσει, όπως οι Λεωνίδας Καβάκος, Nobuko Imai, Michaela Martin, Frans Helmerson, Radovan Vlatkovic, Γιάννης Βακαρέλης, Κώστας Κοτσιώλης, Michel Lethiec, κ.ά.

danish

Στους επίσημους προσκεκλημένους του Φεστιβάλ συγκαταλέγεται η Καμεράτα της αρχαιότερης ορχήστρας του κόσμου, της Βασιλικής Όπερας της Δανίας (Royal Danish Orchestra / Det Kongelige Kapel) με έτος ιδρύσεως το 1448. Το κοινό θα έχει την τύχη να παρακολουθήσει ένα διήμερο γκαλά όπερας («Opera mix») από την Καμεράτα με σολίστ την υψίφωνο και μόνιμη συνεργάτιδα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Βασιλική Καραγιάννη, και διευθυντή της ορχήστρας τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή της ΚΟΑ, ΣτεφάνουΤσιαλή (Τρίτη 12 Αυγούστου) και τον αρχιμουσικό και καλλιτεχνικό  διευθυντή του Φεστιβάλ «Συμφωνία» Πειραιά και νήσων Αργοσαρωνικού, Νίκου Χαλιάσα (Πέμπτη 14 Αυγούστου). 

Η έναρξη θα δοθεί από το κουιντέτο «Δημήτρης Δούνης» της Αθηναϊκής Μαντολινάτας Ν. Λάβδας, την σολίστ Ιωάννα Φόρτη και την συναυλία με τίτλο: «ο Χατζιδάκις αγαπούσε τον Vivaldi».  Αφορμή η συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατό του μεγάλου Έλληνα συνθέτη (Σάββατο 9 Αυγούστου, «Ο Χατζιδάκις αγαπούσε τον Vivaldi»).

Κλασικές αξίες του παγκόσμιου ρεπερτορίου σε σπάνιες ερμηνείες, θα έχουν και φέτος την τιμητική τους, όπως το αφιερωμένο στην αυτοκράτειρα Μαρία Θηρεσία, Σεπτέτο του Beethoven, το Οκτέτο του Bruch, έργο που έγραψε ο συνθέτης λίγο πριν πεθάνει (Σάββατο 16 Αυγούστου, «Diamonds Are Forever»), αλλά και αγαπημένα γαλλικά τραγούδια  (Τετάρτη 13 Αυγούστου, «Sous le ciel de Paris»).

Το μουσικοθεατρικό αναλόγιο «Τα παραμύθια της Σεχραζάντ»  σε σύλληψη της Μάγδας Μαυρογιάννη και αφήγηση από την ίδια (Κυριακή 17 Αυγούστου), θα ρίξουν την αυλαία στο φεστιβάλ.

Loggo_festival_098MB

Μουσικά καταξιωμένοι σολίστ, όπως ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του, και κορυφαίος βιολονίστας στην Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιάννος Μαργαζιώτης, η πιανίστα και καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ «Γύρω από το πιάνο», Αλεξάνδρα Νομίδου, η μεσόφωνος και συνεργάτιδα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ειρήνη Καράγιαννη, ο κόντρα τενόρος Νίκος Σπανάτης, ο βραβευμένος πιανίστας και καθηγητής στο Conservatoire national supérieur de musique et de danse de Paris (CNSMDP), Κάρολος Ζουγανέλης, οι Κορεάτες βιολονίστες Paul Kim πρώτος κορυφαίος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Daejeon και η Min Jung Kim, κορυφαία στην An die Musik Philarmonia Orchestra, ο ομποίστας της Συμφωνικής Ορχήστρας της Σμύρνης, Murat Özülgen και ο κορυφαίος βιολίστας στην ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ηλίας Σδούκος.  

Είναι σημαντικό να τονιστεί επίσης ότι το φεστιβάλ θα παραχωρήσει δωρεάν εισιτήρια σε ανέργους, με επίδειξη κάρτας ανεργίας του ΟΑΕΔ.