Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Η εορτή της Παναγιάς στην ακριτική Ψέριμο

15 Αυγούστου 2014

Η εορτή της Παναγιάς στην ακριτική Ψέριμο

Το Πάσχα του καλοκαιριού η Κοίμηση της  Θεοτόκου εορτάστηκε και φέτος στο ακριτικό νησί της Ψερίμου. Στον μοναδικό οικισμό της νήσου δεσπόζει η Εκκλησία της Παναγίας της Ψερίμου η Παναγία η «μελαχρινή», όπως την αποκαλούν οι ντοπιοι λόγο του σκούρου χρώματος της ρωσικής τεχνοτροπίας εικόνας.

pserimos10

Με πλοιάρια κάτοικοι από την Κάλυμνο την Κω και τη Νίσυρο κατέφθασαν να ζήτήσουν τη χάρη της Παναγίας και να συνεορτάσουν με τους ντόπιους κατοίκους, οι οποίοι κατα τους χειμερινούς μήνες αριθμούν μόλις τους εικοσιπέντε.

Οι καμπάνες ήχησαν πανηγυρικά τη στιγμή που έγινε η περιφορά του επιταφίου της Θεοτόκου. Συγκινητικές ήταν οι στιγμές όταν κλήρος και λαός, ντόπιοι και τουρίστες, συμμετείχαν στη λιτανεία η οποία πέρασε από τους δρόμους και τα σοκάκια της νήσου ακόμα και από την αμμουδιά στην άκρη της θαλασσας.

pserimos15

Ο π. Νικόλαος ο εφημέριος του νησιού τέλεσε τον πανηγυρικό εσπέρινό ενω το Ελληνικό Κοινοβούλιο εκπροσώπησε η βουλευτής του νομού Δωδεκανήσων Μίκα Ιατρού.

Η εορτή του Δεκαπενταυγούστου ξεπρόβαλε ως ηλιακτίδα στο μέσον του καλοκαιριού και γέμισε ζωντάνια αυτή την άκρη του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, την ακριτική Ψέριμο. Η Παναγιά είναι η παρηγοριά και το στήριγμα σε αυτές τις περιοχές γεγονός που αποδεικνύουν η σημερινή πανήγυρη, αλλά και η άλλη μεγάλη εορτή του νησιού στις 8 Σεπτεμβρίου με το Πανηγύρι της Παναγίας της Γραφιώτισσας.

pserimos7 pserimos3 pserimos5 pserimos6 pserimos4 pserimos8 pserimos2 pserimos12