Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Πανήγυρη Παναγίας Καθολικής Ρόδου

23 Αυγούστου 2014

Πανήγυρη Παναγίας Καθολικής Ρόδου

Στον Ιερό Ναό της Παναγίας Καθολικής στην Κρεμαστή Ρόδου που  πανηγυρίζει κατά την ημέρα της Αποδόσεως της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου τα λεγόμενα ”εννιάμερα” της Παναγίας, ο λαός της Ρόδου ύμνησε την Μητέρα του Θεού και των ανθρώπων.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Άκκρας κ. Σάββας και ο οικείος ποιμενάρχης,  Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος. Συμμετείχαν επίσης ιερείς της Ρόδου και της Αφρικής δίνοντας με αυτό τον τρόπο ένα μήνυμα οικουμενικής Ορθόδοξης Εκκλησίας  αλλά και της καθολικής αποδοχής του προσώπου της Θεομήτορος.

katholiki2

Η επιβλητική φορητή εικόνα της Παναγίας Καθολική αποτελεί μέγα θεομητορικό προσκύνημα της Ρόδου.  Η ιερή εικόνα της Θεοτόκου που δεσπόζει στο ιερό προσκύνημα είναι σε ημικυκλικό σχήμα μεγάλων διαστάσεων με αργυροεπίχρυση επένδυση και εικονίζει τη Θεοτόκο στο φυσιογνωμικό τύπο της ένθρονης μετωπικής παράστασης. Κρατά κατ’ αυτό τον τρόπο το μικρό Ιησού Χριστό, τον οποίο και προβάλλει έντονα ενώ δυό σεβίζοντες άγγελοι  πλαισιώνουν εκατέρωθεν.

Η Παναγία Καθολική έχει δεχτεί τη χάρη της Θεοτόκου και επιτελεί θαύματα και σημεία, φανερώνοντας την ευαρέσκειά της Παναγίας για τον ακριτικό τόπο της Ρόδου και ενισχύοντας την πίστη των προστρεχόντων στη σκέπη και κραταιά προστασία της. Το πρόσφατο θαύμα που συγκλόνισε τη τοπική κοινωνία και όχι μόνο, είναι ένα ακόμα σημείο της παρουσίας της Παναγίας στη ζωή των ανθρώπων και της κοινωνίας κτιστού και ακτίστου. Θα λέγαμε ότι πρίκειται για κάτι φυσικό και σύνηθες για την Εκκλησία που επαναφέρει τον άνθρωπο στη φυσική του κατάσταση, στην ίαση και  «χριστοποίηση» του.

Με αισθήματα συγκίνησης και πίστη θερμή, κλήρος και λαός τίμησαν την εορτή της Παναγίας Καθολικής, η οποία θα κορυφωθεί αύριο με την Θεία Λειτουργία και την καθιερωμένη λιτανεία.

rodou2

katholiki3

katholiki4 katholiki5 katholiki6 katholiki7 katholiki8 katholiki9 katholiki10 katholiki11 katholiki12 katholiki13 katholiki14 akkras1 akkras2