Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

«Προσαρμοζόμενο» σύστημα διεύθυνσης για αυτοκίνητα

12 Σεπτεμβρίου 2014

«Προσαρμοζόμενο» σύστημα διεύθυνσης για αυτοκίνητα

 Adaptive Steering

Μια νέα τεχνολογία που βελτιώνει την αίσθηση του τιμονιού σε όλες τις ταχύτητες, αυξάνοντας παράλληλα και την ευκολία ελιγμών αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της σε μοντέλα της Ford, στους επόμενους 12 μήνες.

Πρόκειται για το σύστημα Adaptive Steering που μεταβάλλει το λόγο υποπολλαπλασιασμού, δηλαδή την αναλογία μεταξύ της γωνίας στροφής του τιμονιού και της γωνίας διεύθυνσης των εμπρός τροχών, ή με πιο απλά λόγια τη σχέση μεταξύ των ενεργειών του οδηγού στο τιμόνι και το «στρίψιμο» των εμπρός τροχών.

Στα υπάρχοντα συστήματα διεύθυνσης που χρησιμοποιούνται στα σύγχρονα αυτοκίνητα, ο λόγος υποπολλαπλασιασμού είναι κατά κανόνα σταθερός. Με το νέο Adaptive Steering της Ford, ο λόγος υποπολλαπλασιασμού μεταβάλλεται συνεχώς σύμφωνα με την ταχύτητα του οχήματος, βελτιστοποιώντας την κατευθυντικότητα σε όλες τις συνθήκες.

Στις χαμηλότερες ταχύτητες, όπως κατά την είσοδο σε χώρο στάθμευσης ή σε ελιγμούς σε περιορισμένους χώρους, το νέο σύστημα αυξάνει την ευελιξία καθώς οι τροχοί στρίβουν περισσότερο με λιγότερη περιστροφή του τιμονιού.

Στον αυτοκινητόδρομο, το σύστημα βελτιστοποιεί την απόκριση του τιμονιού, επιτρέποντας στο όχημα να αντιδρά πιο ομαλά και με ακρίβεια στις εντολές του οδηγού, καθώς η γωνία στροφής των τροχών μειώνεται.

AdaptiveSteering_2 copy

Τα παραπάνω επιτυγχάνονται με τη βοήθεια ενός ενεργοποιητή που ελέγχεται με ακρίβεια και τοποθετείται μέσα στο τιμόνι, ενώ δεν απαιτεί την οποιαδήποτε αλλαγή στο παραδοσιακό σύστημα διεύθυνσης ενός οχήματος. Ο ενεργοποιητής –  ένας ηλεκτρικός μηχανισμός και ένα σύστημα γραναζιών – μπορεί να ‘προσθέσει ή να αφαιρέσει’ ποσοστό των εντολών του οδηγού.

Το Adaptive Steering θα διατίθεται σε επιλεγμένα οχήματα από τις αρχές της επόμενης χρονιάς. Το σύστημα εξελίχθηκε για παραγωγή από τη Ford σε συνεργασία με την εταιρίαTakata, κορυφαίο προμηθευτή συστημάτων διεύθυνσης και ασφάλειας οχημάτων και εταίρο της Ford στο πλαίσιο Aligned Business Framework.