Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

«Mοναδικό εύρημα για την επιστήμη της Ιστορίας, ο τάφος της Αμφίπολης»

29 Οκτωβρίου 2014

«Mοναδικό εύρημα για την επιστήμη της Ιστορίας, ο τάφος της Αμφίπολης»

Το Υπουργείο Πολιτισμού, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, για πρώτη φορά, υλικό  από την αποκάλυψη του ψηφιδωτού, στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης. Πρόκειται για υλικό αμοντάριστο. Όπως είναι αναμενόμενο, η εργοταξιακή μορφή της ανασκαφής δεν επιτρέπει την επεξεργασία του υλικού, σε συνθήκες  studio. Το υλικό παρουσιάζεται όπως καταγράφεται κατά την ψηφιακή τεκμηρίωση της ανασκαφής, αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού.  Το σχετικό link:

https://www.wetransfer.com/downloads/dbbbe827671b2573cfb729b9b6edceed20141028090202/36f318

Leptomeria apo tiw sfiges, foto 1

Λεπτομέρεια από τις σφίγγες, φωτο 1

Επίσης, δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα τμήματα των φτερών των Σφιγγών. Τα ευρεθέντα τμήματα επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους.  Σχετικό σχέδιο έχει εκπονηθεί από τον αρχιτέκτονα τoυ Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μ. Λεφαντζή και παρουσιάζεται, για πρώτη φορά, σήμερα.

Leptomeria apo tis sfiges, foto 2

Λεπτομέρεια από τις σφίγγες, φωτο 2

Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Μενδώνη, απάντησε στην ερώτηση αν ο τάφος είναι συλημένος, τονίζοντας ότι «ο τάφος έχει δεχθεί σαφέστατα ανθρώπινη παρέμβαση, μέχρι εδώ που βρισκόμαστε. Από την αρχή της ενημέρωσης είχαμε πει-κι έχουμε πολλές φορές επαναλάβει-ότι έχουμε ισχυρότατες ενδείξεις δράσης τυμβωρύχων».

Leptomeria apo tis sfiges, foto 3

Λεπτομέρεια από τις σφίγγες, φωτο 3

Ως προς τις προσδοκίες που υπάρχουν, ότι δηλαδή κάποιος βασιλιάς είναι θαμμένος εκεί, ανέφερε ότι «το ποιος είναι θαμμένος, δεν μπορούμε να το πούμε πριν ολοκληρωθεί η ανασκαφή και πολύ πιθανόν πριν να ολοκληρωθεί και η μελέτη του μνημείου η οποία μπορεί να κρατήσει κάποια χρόνια. Όμως τις προσδοκίες όλων μας το μνημείο τις έχει ήδη ικανοποιήσει, εξαιτίας της μοναδικότητας του. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ως αναπτυξιακός πόρος για τον τόπο. Είναι ένα μοναδικό εύρημα για την επιστήμη της Ιστορίας».

Sxedio me tis sfiges, foto 1

Σχέδιο με τις σφίγγες, φωτο 1

Αναφορικά με την υπόθεση εργασίας ότι  υπάρχει  πιθανόν θύρωμα εντός του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου- 0,96 πλάτους, τονίστηκε ότι δεν επιβεβαιώνεται από την ανασκαφική εργασία. Η λαθεμένη εντύπωση δόθηκε καθώς στο σημείο αυτό έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης. Επομένως, δεν υπάρχει θύρωμα στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο.

Sxedio me tis sfiges, foto 2

Σχέδιο με τις σφίγγες, φωτο 2

 

 Κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου, μέσα στην αφαιρούμενη επίχωση βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών, ένα μέρος από τον λαιμό της δεύτερης Σφίγγας- ίδιας ποιότητας μαρμάρου και εφάμιλλης γλυπτικής αξίας-καθώς και τμήματα από το ελλείπον τμήμα του μοναδικού ψηφιδωτού, με την εικόνα της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, που καλύπτει το δάπεδο του δεύτερου θαλάμου-τρίτου χώρου, πίσω από τις Καρυάτιδες.

Στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες  η  συστηματική αφαίρεση του αμμώδους χώματος.

Αναλυτικά, θα δοθεί το πρόγραμμα των εργασιών στην επόμενη ενημέρωση, καθώς και ο χρόνος εντός του οποίου θα υλοποιηθούν οι δράσεις, που μπορεί να επιτρέψουν την ελεγχόμενη και ασφαλή επισκεψιμότητα στον χώρο.

 

Κατερίνα Χουζούρη