Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Ο φιλικός κύκλος του Γκρέκο στο Τολέδο

25 Νοεμβρίου 2014

Ο φιλικός κύκλος του Γκρέκο στο Τολέδο

11s13greko1-thumb-large

Με αφορμή τα 400 χρόνια από το θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει την έκθεση «Ο Φιλικός κύκλος του Γκρέκο στο Τολέδο» η οποία επικεντρώνεται στην γνωστοποίηση και την ανάδειξη των διανοούμενων, συλλεκτών και παραγγελιοδοτών που αποτελούσαν τον προσωπικό κύκλο του Γκρέκο στο Τολέδο, τον ενέπνευσαν και τον στήριξαν σε όλη τη φάση της δημιουργικής του ζωής.

Η έκθεση περιλαμβάνει σημαντικό αρχειακό υλικό από τα Αρχεία του Τολέδο (Archivo Municipal de Toledo, Archivo Provincial de Toledo, Biblioteca de Castilla-La Mancha) και της Μαδρίτης (Archivo Historico de Protocolos de Madrid), χειρόγραφα και βιβλία από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ισπανίας (Biblioteca Nacional de Espana), καθώς και τέσσερις προσωπογραφίες του Γκρέκο από τις συλλογές του Museo del Prado, του Museo del Greco στο Τολέδο και μια ιδιωτική συλλογή του εξωτερικού (Λονδίνο).

10734093_10152579577439633_6938747062426845198_n

Μάλιστα δύο προσωπογραφίες φίλων και θαυμαστών του έργου του, τις οποίες φιλοτέχνησε ο μεγάλος ζωγράφος, μεταφέρθηκαν από το Πράδο ειδικά για την έκθεση. Η μία απεικονίζει τον γιατρό Ροντρίγκο ντε λα Φουέντε και η άλλη τον διαπρεπή νομικό, Χερώνυμο ντε Θεβάγιος.

Η έκθεση, όμως, δεν είναι τόσο βασισμένη στα τρία αυθεντικά έργα από τον Θεοτοκόπουλο, αλλά στην πληθώρα εγγράφων, βιβλίων και χαρακτικών. Μέσα από αυτά σχηματίζεται με συγκινητικό αλλά και περιγραφικό τρόπο η ζωή του Γκρέκο αλλά και οι άνθρωποι που τον πλαισίωναν.

Πλούσια επιστημονική έκδοση, την οποία επιμελείται ο ιστορικός τέχνης Νίκος Χατζηνικολάου (ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης) θα συνοδεύσει την έκθεση, την επιμέλεια της οποίας έχει ο ιστορικός Richard Kagan (καθηγητής στο Johns Hopkins University, Baltimore), σε συνεργασία με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο_Φιλικός_κύκλος_του_Γκρέκο_στο_Τολέδο~919710-253-1(1)