Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Όχημα μηδενικών ρύπων για την κοινωνία του υδρογόνου

2 Δεκεμβρίου 2014

Όχημα μηδενικών ρύπων για την κοινωνία του υδρογόνου

Anoigma HONDA FCV copyPΗ πρόσφατη παρουσίαση ενός νέου  υδρογονοκίνητου οχήματος, εφοδιασμένου με κυψέλες καυσίμου, δείχνει ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν εγκαταλείπουν την προσπάθεια για τη δημιουργία ενός οικολογικού στόλου αυτοκινήτων. Ο λόγος για το Honda FCV CONCEPT, που όπως δηλώνει και το όνομά του έχει προς το παρόν τη μορφή εκθεσιακού πρωτότυπου, αλλά πρόκειται, στα αμέσως επόμενα χρόνια, να μπει σε περιορισμένης κλίμακας παραγωγή και να διατεθεί σε πελάτες μέσω leasing. Στις καινοτομίες που εισάγει το FCV Concept περιλαμβάνεται η εξωτερική συσκευή παροχής ισχύος (Honda Power Exporter CONCEPT) η οποία επιτρέπει παροχή ρεύματος AC από το FCV με μέγιστη ισχύ 9 kW*1.

Η Honda θεωρεί ότι το υδρογόνο είναι το καύσιμο της επόμενης γενιάς με υψηλές προοπτικές επειδή μπορεί να παράγεται από διάφορες πηγές ενέργειας και παράλληλα μεταφέρεται και αποθηκεύεται εύκολα. Βάσει αυτού, η Honda κατατάσσει το FCV – που χρησιμοποιεί το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από τη χημική αντίδραση μεταξύ υδρογόνου και οξυγόνου σαν πηγή ισχύος για τον ηλεκτροκινητήρα που τελικά κινεί το αυτοκίνητο – ως το απόλυτο οικολογικό όχημα και προωθεί ενεργά την έρευνα & εξέλιξη  των FCVs από τα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Το Honda FCV CONCEPT είναι ένα πρωτότυπο επόμενης γενιάς FCV της Honda, που θα διαδεχτεί το FCX Clarity, με το οποίο η Honda προσπαθεί να βελτιώσει περισσότερο τις επιδόσεις και να μειώσει το κόστος. Η νέα συστοιχία κυψελών καυσίμου που τοποθετείται σε αυτό το πρωτότυπο είναι 33% μικρότερη από την προκάτοχό της και παρόλα αυτά αποδίδει ισχύ πάνω από 100 kW με υψηλή πυκνότητα 3,1 kW/L. Σαν αποτέλεσμα, οι συνολικές επιδόσεις βελτιώνονται κατά 60% περίπου συγκριτικά με την προηγούμενη έκδοση της μονάδας κυψελών καυσίμου.

HONDA FCV(3) copyP

Η νέα γενιά FCV της Honda θα είναι το παγκοσμίως πρώτο*2 FCV sedan με ολόκληρο το σύστημα κίνησης, μαζί και με τη μικρότερη συστοιχία κυψελών καυσίμου, να χωρά κάτω από το εμπρός καπό, εκεί που στα συμβατικά οχήματα βρίσκεται ο κινητήρας. Αυτή η διάταξη του συστήματος κίνησης επιτρέπει πλήρη αξιοποίηση της καμπίνας που φιλοξενεί με άνεση πέντε ενήλικες και θα κάνει εφικτή την εξέλιξη του οχήματος σε πολλαπλά μοντέλα στο μέλλον όταν η πιο διαδεδομένη χρήση FCV θα απαιτεί περισσότερες επιλογές για τους πελάτες.

Το Honda FCV CONCEPT εφοδιάζεται με ρεζερβουάρ αποθήκευσης υδρογόνου υψηλής πίεσης 70 MP που παρέχει αυτονομία πάνω από 700 km*3. Η πλήρωση του ρεζερβουάρ διαρκεί τρία λεπτά*4, κάνοντας τον ανεφοδιασμό γρήγορο και εύκολο όπως στα σημερινά βενζινοκίνητα οχήματα.

Επιπλέον, το Honda FCV CONCEPT διαθέτει μία λειτουργία εξωτερικής παροχής ρεύματος*5, που έχει δοκιμαστεί πολλαπλώς με το FCX Clarity. Όταν συνδυάζεται με εξωτερική συσκευή παροχής ισχύος, αυτό το FCV μπορεί να λειτουργεί σαν μίνι κινητή γεννήτρια που παράγει και παρέχει ηλεκτρισμό στην κοινότητα σε περιπτώσεις καταστροφών ή άλλων καταστάσεων.

HONDA FCV(7) copyP

Το νέο FCV προγραμματίζεται να κυκλοφορήσει στην Ιαπωνία μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2016 και στη συνέχεια στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Εκτός από το FCV και την εξωτερική συσκευή παροχής ισχύος, η Honda σκοπεύει να προωθήσει περαιτέρω την εφαρμογή Smart Hydrogen Station (SHS): ενός σταθμού υδρογόνου που εξοπλίζεται με το πρώτο σύστημα ηλεκτρόλυσης υψηλής διαφορικής πίεσης της Honda. Έτσι, η εταιρία θα συμβάλλει στην προσπάθεια της δημιουργίας μιας μελλοντικής ‘κοινωνίας υδρογόνου’ βασισμένης σε τρεις θεμελιώδεις αρχές: παραγωγή, χρήση και διασύνδεση – και στην ταχεία υλοποίηση μιας κοινωνίας χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Θυμίζουμε ότι το 2002, το Honda FCX έγινε το πρώτο*2 όχημα κυψελών καυσίμου στον κόσμο που πιστοποιήθηκε από τον Αμερικανική Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) και το Συμβούλιο Αέριων Πόρων της Καλιφόρνιας (CARB). Με τέτοιες πιστοποιήσεις, η Honda ξεκίνησε τις πωλήσεις του Honda FCX υπό καθεστώς leasing σε Ιαπωνία & ΗΠΑ. Το 2003, η Honda δημιούργησε το Honda FC STACK, το παγκοσμίως πρώτο όχημα κυψελών καυσίμου*2 με δυνατότητα εκκίνησης σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός. Στη συνέχεια, το 2005, η Honda ξεκίνησε πρώτη σε όλο τον κόσμο*2 τις πωλήσεις FCVs μέσω προγραμμάτων leasing σε ιδιώτες πελάτες στις ΗΠΑ.

Το 2008, η Honda ξεκίνησε τις πωλήσεις leasing του FCX Clarity, ενός οχήματος κυψελών καυσίμου που προσέφερε όχι μόνο απόλυτα καθαρές επιδόσεις αλλά και νέες τιμές και υψηλότερη απήχηση χάρη σε ένα καινοτόμο σχήμα τύπου sedan και μία οδηγική αίσθηση υψηλού επιπέδου.

HONDA FCV(4) copyP

Με αυτό τον τρόπο η Honda διεκδικεί τον τίτλο της κορυφαίας εταιρίας στον τομέα της εξέλιξης FCV, συγκεντρώνοντας πραγματικά δεδομένα μέσω των πωλήσεων leasing σε Ιαπωνία και ΗΠΑ, καθώς και αληθινά σχόλια και απόψεις χρηστών και λειτουργικά δεδομένα των οχημάτων.

Θέλοντας να συμβάλλει στη δημιουργία μιας μελλοντικής κοινωνίας βασισμένης στο υδρογόνο, η Honda θα συνεχίσει να αναλαμβάνει νέες προκλήσεις στον τομέα των τεχνολογιών υδρογόνου όπως το Smart Hydrogen Station, τα FCV και οι εξωτερικές συσκευές παροχής ρεύματος.

Σημειώσεις
*1        Εσωτερικές μετρήσεις Honda
*2        Εσωτερική έρευνα Honda
*3        Εσωτερικές μετρήσεις Honda σε JC08 mode και χρήση σταθμού υδρογόνου με πίεση πλήρωσης 70 MPa . Η αυτονομία μπορεί να είναι μικρότερη ανάλογα με τις συνθήκες χρήσης (θερμοκρασία περιβάλλοντος, κυκλοφορίας, κλπ) και το στυλ οδήγησης (ξαφνικές εκκινήσεις, χρήση μονάδας A/C, κλπ.)
*4        Ο χρόνος που απαιτείται για τον ανεφοδιασμό διαφέρει ανάλογα με τις συνθήκες.
*5        Ιαπωνική έκδοση