Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Σίγησε ένα θαυμαστό ορθόδοξο χέρι βυζαντινής αγιογράφησης

5 Δεκεμβρίου 2014

Σίγησε ένα θαυμαστό ορθόδοξο χέρι βυζαντινής αγιογράφησης

Στις 3 Δεκεμβρίου 2014 κηδεύτηκε στη Θεσσαλονίκη ο παγκοσμίου φήμης αγιογράφος Χριστοφάνης Βουτσινάς. Ο κυρός Φάνης άφησε την τελευταία του πνοή, μετά από πολύμηνη ασθένεια, τα ξημερώματα της 2ας Δεκεμβρίου.

voutsinas2

Η παροικία μας στο Μόναχο εκφάζει τη βαθεία θλίψη της για την κοίμηση του αγαπητού της αγιογράφου, που με το ευλογημένο χέρι του και με την συνδρομή και συνεργασία των δύο επίσης αγιογράφων θυγατέρων του, Ανδρομάχης και Ελένης, στόλισαν τον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου.Ο ναός αυτός αποτελεί, σύμφωνα και με τις επίσημες δήλωσεις του βαυαρού πρωθυπουργού κ, Χορστ Σεεχόφερ, κόσμημα για τη Βαυαρία. Επίσης ο πρόεδρος της Συνέλευσης των Καθολικών Επσκόπων της Γερμανίας, Καρδινάλιος Ράινχαρντ Μαρξ και ο καρδινάλιος Μονάχου Φρίντριχ Βέτερ θαύμασαν τον αριστοτεχνικό τρόπο αγιογράφησης του Οίκου Χριστοφάνη Βουτσινά και διέθεσαν σημαντικά χρηματικά ποσά για την αγιογράφηση του ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου με δύο – μεγάλων διαστάσεων  – βυζαντινές παραστάσεις, της κλήσης του ευαγγελιστού Ματθαίου και της κλήσης των αποστόλων Φιλίππου και Βαρθολομαίου (Ναθαναήλ). Τα αποκαλυπτήρια των δύο αυτών παραστάσεων έλαβαν χώρα κατά την επίσκεψη της ΑΘΠ, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου τον περασμένο Μάιο στο Μόναχο, παρουσία των δύο δωρητών και της παροικίας μας.

Είναι μια ευλογημένη συγκυρία, το γεγονός ότι την ημέρα της κηδείας του Χριστοφάνη Βουτσινά, η μεγάλης κυκλοφορίας εκκλησιαστική εφημερίδα Μονάχου και περιχώρων δημοσίευσε μια μεγάλη φωτογραφία με τις δύο αυτές θαυμάσιες παραστάσεις και τις δύο αδελφές Ανδρομάχη και Ελένη Βουτσινά, εν ώρα εργασίας στο ναό.

Είναι γνωστό ότι ο μακαριστός Χριστοφάνης Βουτσινάς, αγιογράφησε πολλούς ναούς στη Γερμανία, όπως λ.χ. τον Μητροπολιτικό Ναό στη Βόννη, σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και σε άλλες χώρες του πλανήτη μας (Ισραήλ, Κούβα, κ.λ.π.).

Είναι παρήγορο το γεγονός ότι οι δύο θυγατέρες του, Ανδρομάχη και Ελένη, συνεχίζουν με την ίδια θαυμαστή δεξιοτεχνία το αγιογραφικό έργο που κληρονομούν από τον αλησμόνητο πατέρα και δάσκαλό τους.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του Χριστοφάνη Βουτσινά.