Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Η Μεγάλη Εβδομάς των Χριστουγέννων

10 Δεκεμβρίου 2014

Η Μεγάλη Εβδομάς των Χριστουγέννων

Μια άκρως ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη ομιλία θα λάβει χώρα την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου και ώρα 6 μ.μ. στη νήσο των δύο Αλεξάνδρων στη Σκιάθο. Στο πνευματικό κέντρο των ενοριών Σκιάθου ο Κωνσταντίνος Κουτούμπας θα μιλήσει με θέμα: «Η Μεγάλη Εβδομάς των Χριστουγέννων» και θα ακουστούν επίκαιροι ύμνοι και κάλαντα των εορτών του Δωδεκαημέρου.

koytoympas3Κατά την ομιλία θα γίνει αναφορά στους ύμνους των Χριστουγέννων και κυρίως στον μυσταγωγικό χαρακτήρα τους. Θα εξεταστεί ο τρόπος αναγωγής των πιστών μέσα από την επιτυχή επιλογή των μουσικών τρόπων-ήχων, που διακονούν τη φανέρωση του λόγου των ύμνων αλλά και του Θεού Λόγου στον κόσμο.

Εν συνεχεία ο ομιλητής θα καταδείξει την επίδραση που άσκησε η υμνολογία της Μεγάλης Εβδομάδος στη διαμόρφωση των ύμνων που καλύπτουν το διάστημα από τα Προεόρτια έως και την Εορτή των Χριστουγέννων, που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως Μεγάλη Εβδομάδα των Χριστουγέννων, πράγμα που συμβαδίζει και με τη λειτουργικό χαρακτήρα των ορθοδόξων εορτών όπου κάθε Γεγονός της Θείας Οικονομίας και τελετουργείται και γίνεται μεθεκτό κατά το Μυστήριο των Μυστηρίων, σύμφωνα και με την ευχή της Αναφοράς.

Επίσης θα συνεξεταστεί η Εορτή των Χριστουγέννων ιστορικά και λειτουργικά με την εορτή του Πάσχα και πως η δεύτερη επηρέασε την πρώτη στα δομικά της χαρακτηριστικά. Ακόμη παρουσιάζεται ανάλογο οπτικοακουστικό υλικό όπου συγκρίνονται ύμνοι των τριωδίων των Χριστουγέννων, των Ωρών και του Εσπερινού των Χριστουγέννων, με ανάλογους ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδος.