Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Θεσμός η συνάντηση βυζαντινών χορωδιών

16 Δεκεμβρίου 2014

Θεσμός η συνάντηση βυζαντινών χορωδιών

Την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014 στο Δημοτικό Θέατρο Θέρμης πραγματοποιήθηκε συναυλία βυζαντινής μουσικής με τη συμμετοχή τριών βυζαντινών χορωδιών και του Πρωτοψάλτη του Πρωτάτου π. Ιακώβου μοναχού. Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης κάτι παρόμοιο δεν είχε συμβεί ξανά στο Δήμο Θέρμης και γι αυτό τέθηκε εξ αρχής υπό την αιγίδα του Δημάρχου Θέρμης Θεόδωρου Παπαδόπουλο. Η εκδήλωση έτυχε επίσης της αμέριστης συμπαράστασης της Προέδρου της ΔΕΠΠΑΘ Δήμητρας Χίνη, του καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΔΕΠΠΑΘ  Νίκου Θεοδωράκη οι οποίοι και εξέφρασαν την επιθυμία να γίνει θεσμός η συνάντηση βυζαντινών χορωδιών για το πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής.

thermi14

Την αυλαία της εκδήλωσης άνοιξε η χορωδία βυζαντινής μουσικής  «Αγ. Αθανάσιος»   του Κέντρου Πολιτισμού Ν. Ραιδεστου με χοράρχη τον Λεωνίδα Βλαχόπουλο, η οποία απέδωσε ύμνους των Χριστουγέννων, δημιουργώντας μια ζεστή ηχητική ατμόσφαιρά. Ο πολυμελής χορός των «Θεσσαλονικέων Υμνωδών» με χοράρχη τον Ιωάννη Λιάκο στη συνέχεια με το μεστό και στιβαρό του ηχόχρωμα απέδωσε ύμνους του αργού μελοποιητικού είδους, αποσπώντας άριστες κριτικές. Το ψαλτικό λόγο τέλος έλαβε ο βυζαντινός χορός Η∆ΥΜΕΛΟΝ με χοράρχη τον Ιωάννη Τσιάμη, ο οποίος με μια αρμονική συνύπαρξη με τον μοναχό Ιάκωβο, προσέφερε μοναδικές στιγμές του αγιορείτικου και θεσσαλονικέου ύφους ψαλτικής.

thermi12

Όπως ανέφερε και στην Πεμπτουσία  ο εμπνευστής της χορωδιακής συνάντησης Λεωνίδας Βλαχόπουλος «Η εκδήλωση αυτή ήταν ευσεβής πόθος και επιθυμία  ενός χρόνου και μας έδωσε την ευκαιρία να περάσουμε ευγενή αισθήματα και αφορμές προετοιμασίας για τις μεγάλες εορτές του Δωδεκαημέρου.»

thermi10

Η εκδήλωση αυτή πέρα από το θεμέλιο λίθο που βάζει στον Πολιτιστικό τομέα σε ότι  αφορά το Δήμο Θέρμης, είχε και επετειακό χαρακτήρα διότι φέτος συμπληρώνονται τα 200 χρόνια (1814-2014) της νέας μεθόδου γραφής της βυζαντινής μουσικής από του τρεις μεγάλους δασκάλους  Χρύσανθο εκ Μαδύτου, Γρηγόριο Πρωτοψάλτη και Χουρμούζιο Χαρτοφύλακα.

thermi15

thermi11

Λεπτομέρειες για τις χορωδίες βλέπε εδώ