Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Θέατρο σκιών και λαϊκή θρησκευτικότητα

19 Δεκεμβρίου 2014

Θέατρο σκιών και λαϊκή θρησκευτικότητα

Ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών & Υποψηφίων Διδακτόρων του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ “Απόστολος Ιάσων ο Θεσσαλονικεύς” διοργάνωσε εχθές το απόγευμα με επιτυχία την την εκδήλωση “Θρησκευτικές ανταύγειες στον Μπερντέ του Καραγκιόζη¨ στο Β’ αμφιθέατρο της Σχολής με ομιλητή τον ερευνητή-μελετητή και καραγκιοζοπαίχτη  Γιάννη Χατζή.

karagkiozis2

Πηγή: http://www.karagkiozis.gr

Ο Γιάννης Χατζής παρουσίασε σημαντικές θρησκευτικές πτυχές από το Θέατρο Σκιών στο ακροατήριο διανθίζοντας παράλληλα τον λόγο του με αποσπάσματα από αντίστοιχα έργα. Η λαϊκή θρησκευτικότητα που αναδεικνύει το Θέατρο Σκιών προέρχεται από στοιχεία της λαογραφικής μας παράδοσης που εμποτίστηκαν με το πέρας του χρόνου και παγιώθηκαν σε απλές πρακτικές του βίου. Θέματα όπως η μετάνοια, η λαϊκή ευσέβεια, τα θρησκευτικά σύμβολα της ορθόδοξης παράδοσης είναι διάσπαρτα σε παραστάσεις με ηθογραφικό και ηρωικό περιεχόμενο. Δεν είναι τυχαίο ότι σε πολλές από τις παραστάσεις παρελαύνουν φιγούρες όπως του ιερέα, του αγγέλου, του δαίμονα, ή ακόμα και σημαντικών προσωπικοτήτων από το Βυζάντιο. Παράλληλα ο κ. Χατζής έδειξε στο ακροατήριο και μερικά από τα καταπληκτικά σκηνικά που σχετίζονται με τη λαϊκή θρησκευτικότητα και τα οποία με τόση μαεστρία φιλοτέχνησε ο ίδιος και έχει διακριθεί για τις πρωτότυπες δημιουργίες του. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο εμπνευσμένος δημιουργός έχει τροφοδοτήσει το Θέατρο Σκιών με παραστάσεις με θρησκευτικό περιεχόμενο όπως «Ο γίγας του Ιπποδρομίου», «Κασσιανή», «Βελισάριος», «Της Άρτας το γεφύρι» κ.α.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Σύλλογο Μεταπτυχιακών Φοιτητών & Υποψηφίων Διδακτόρων για εκδηλώσεις σαν τη συγκεκριμένη που αναδεικνύουν τη σχέση της θεολογίας με τον πολιτισμό και συμβάλλουν στην επαφή του πανεπιστημίου με τον χώρο της λαϊκής παράδοσης.