Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Ένας νεομάρτυρας στα Γιάννενα

17 Ιανουαρίου 2015

Ένας νεομάρτυρας στα Γιάννενα

Ήταν 8 χρονών όταν ορφάνεψε ο μικρός Γεώργιος από το Τσούρχλι Γρεβενών, που σήμερα ονομάζεται προς τιμή του «Άγιος Γεώργιος». Οι καιροί ήταν πολύ δύσκολοι. Αν και η Στερεά, η Πελοπόννησος και οι Κυκλάδες ήταν ελεύθερες, Οι Έλληνες της Μακεδονίας και της Ηπείρου ήταν ακόμη σκλάβοι στους Τούρκους. Οι ευσεβείς γονείς του Γεωργίου ήταν πολύ φτωχοί, αλλά άφησαν στο παιδί τους πλούσια κληρονομιά, την πίστη στον Χριστό. Αυτόν τον πολύτιμο θησαυρό ποτέ του δεν τον πρόδωσε, ποτέ του δεν τον απαρνήθηκε. Μ΄ αυτόν πορεύτηκε και γιγαντώθηκε. Μ΄ αυτόν δόξασε τον Θεό και δοξάστηκε.

Φτωχό χωριατόπουλο, έβγαζε από πολύ μικρός το ψωμί του, δουλεύοντας ως ιπποκόμος σ΄ έναν Τούρκο αγά στα Ιωάννινα. Οι Τούρκοι τον φώναζαν Χασάν και προσπαθούσαν να τον εξισλαμίσουν, όπως έκαναν με πολλά Ελληνόπουλα. Αυτός όμως κρατούσε καθαρή κι αμόλυντη την ψυχή του και προσευχόταν να τον φυλάξει ο Θεός, γιατί ζούσε ανάμεσά τους σαν πρόβατο μέσα στους λύκους.

Όταν μεγάλωσε, παντρεύτηκε μια ενάρετη Γιαννιώτισσα, την Ελένη. Κάποιος φθονερός Τούρκος όμως, που επέμενε από καιρό να τον κάνει Τούρκο, τον συκοφάντησε ότι, ενώ ήταν μουσουλμάνος, άλλαξε την πίστη του. Έτσι ο Γεώργιος οδηγήθηκε στη φυλακή. Οι δήμιοι τον απειλούσαν και τον βασάνιζαν πολύ σκληρά. Ήταν 30 ετών και μόλις είχε γίνει πατέρας. Το παλικάρι του Χριστού υπέμενε καρτερικά όλα τα μαρτύρια και απαντούσε με θάρρος: «Χριστιανός γεννήθηκα, Χριστιανός είμαι, Χριστιανός πεθαίνω».

ag-georgios-ioanninon

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 1838. Πέντε δήμιοι τον οδηγούν στον τόπο του μαρτυρίου, στο κάστρο των Ιωαννίνων. Στήνουν κρεμάλα. Προσπαθούν μέχρι το τέλος να του αλλάξουν γνώμη. Μα αυτός ομολογεί: «Είμαι Χριστιανός και προσκυνώ τον Χριστό μου και τη Δέσποινά μου Θεοτόκο!».

Έκανε το σημείο του σταυρού και είπε στους Χριστιανούς που ήταν εκεί κοντά του: «Συγχωρήστε με, αδελφοί, και ο Θεός να σας συγχωρήσει».

Οι δήμιοι τράβηξαν το σχοινί. Ο Γεώργιος άφησε την τελευταία του πνοή εδώ στη γη και άνοιξε τα μάτια του στο φως του παραδείσου. Τρεις μέρες το σκήνωμά του έμεινε κρεμασμένο και κάθε βράδυ ήταν λουσμένο στο φως. Ο θάνατός του έδωσε θάρρος στους Χριστιανούς και προκάλεσε φόβο στους Τούρκους. Έτσι έπαψε το κύμα του εξισλαμισμού στην Ήπειρο.

Τα πολυάριθμα θαύματα που άρχισε να επιτελεί αμέσως μετά τον θάνατό του, τον καθιέρωσαν πολύ γρήγορα άγιο και καμάρι της πόλης των Ιωαννίνων.

Δέσποινα Δαμιανίδου

elpida_logo