Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Η πρώτη σχολή βυζαντινής μουσικής στην Εκκλησία της Αλβανίας

17 Ιανουαρίου 2015

Η πρώτη σχολή βυζαντινής μουσικής στην Εκκλησία της Αλβανίας

Σημαντικό γεγονός για την για την λειτουργική αυτοτέλεια της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας αποτελεί η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής. Ποιμαντική μέριμνα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου ήταν η ίδρυση και λειτουργία της Σχολής με σκοπό τον καταρτισμό νέων ανθρώπων στο έργο του ψάλτου και την πλήρωση των θέσεων από κατηρτισμένους τεχνίτες της ψαλτικής που θα μεταδώσουν την τέχνη τους και σε άλλους. Η Σχολή λειτουργεί από τριετίας και έχει ήδη τους πρώτους αποφοίτους της. Σημειωθήτω ότι ο αλβανικός λαός φημίζεται για την καλλιφωνία του και την έφεσή του στη μουσική, στοιχεία που δίνουν προοπτική στο έργο της Σχολής.

albanias2

Την Σχολή διευθύνει  ο Θεόδωρος Πέτση, μαθητής των Γρηγορίου Αναστασίου και μακαριστού Λυκούργου Αγγελόπουλου. Στους διδάσκοντες είναι και ο αρχιμ. Ιουστίνος Ανθιμιάδης, ο  Στέφανος Ζούπα, ενώ διδάσκουν εκτάκτως ο π. Σπυρίδων Κοστόλη ο Χαράλαμπος Τερζίου και Ιωάννης Μένη, μαθητές του Σπυρίδωνα Παυλάκη.  Οι σπουδαστές της σχολής είναι ηλικίας από 18 έως 45 ετών και προέρχονται από διαφορετικές πόλεις της Αλβανίας. Η φοίτηση, διαμονή και διατροφή των σπουδαστών είναι δωρεάν και τα μαθήματα γίνονται 4 ώρες καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή. Η διδασκαλία διεξάγεται στο κτιριακό συγκρότημα «Θαβώρ» σε ειδυλιακή τοποθεσία των Τιράνων.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος έχει τονίσει επανειλημμένα ότι πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των ψαλτών, όχι μόνο στα Τίρανα, αλλά και σε ολόκληρη την Αλβανία και να συγκροτηθούν χοροί ψαλτών, επειδή μια χορωδία συμβολίζει την φωνή του λαού και μέσω αυτής μπορούν οι πιστοί να αισθάνονται βαθύτερα τη Θεία Λειτουργία.