Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Ο ετήσιος κύκλος των εορτών

22 Ιανουαρίου 2015

Ο ετήσιος κύκλος των εορτών

tillos_etisiosKyklos

Είναι οι γιορτές που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο και διακρίνονται σε κινητές και ακίνητες.

Ακίνητες γιορτές είναι όσες γιορτάζονται κάθε χρόνο την ίδια ημερομηνία, όμως σε διαφορετική μέρα της εβδομάδας (π.χ. Τα Χριστούγεννα είναι ακίνητη γιορτή, επειδή γιορτάζεται σε σταθερή ημερομηνία κάθε χρόνο, όχι όμως την ίδια μέρα).

Κινητές γιορτές είναι όσες δεν έχουν σταθερή ημερομηνία μέσα στο έτος, έχουν όμως σταθερή ημέρα της εβδομάδας. (π.χ. Η γιορτή της Αναλήψεως του Κυρίου είναι πάντοτε ημέρα Πέμπτη, διαφορετική όμως ημερομηνία). Επίσης έχουν όλες σχέση με τον καθορισμό του Πάσχα. (Αυτό ορίζεται ως η Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο της εαρινής ισημερίας).

Μια άλλη σημαντική διάκριση των εορτών γίνεται ανάλογα με το πρόσωπο στο οποίο αναφέρονται. Έτσι έχουμε:

giortes_etisiow_mesa

Μ’ αυτόν τον τρόπο η Εκκλησία αγιάζει όλο το έτος, το οποίο αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου (αυτή είναι η Πρωτοχρονιά της Εκκλησίας). Μας θυμίζει και μας καλεί να βιώσουμε θαυμαστά και σωτήρια γεγονότα. Προβάλλει τα γνήσια παιδιά της, τους Αγίους, να τους τιμήσουμε, να τους μιμηθούμε και να τους παρακαλέσουμε να μας βοηθήσουν με τη Χάρη του Θεού να βρούμε κι εμείς τον δρόμο που πήραν κι εκείνοι και να βαδίσουμε προς τη Βασιλεία  του Θεού. Αυτός είναι ο σκοπός της ζωής του ανθρώπου και ο προορισμός του πάνω στη γη.

footer eap