Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια: Αίτια & συμπτώματα

18 Φεβρουαρίου 2015

Υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια: Αίτια & συμπτώματα

775011da91924fdb9eda222d486659cc_L
Στην υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, ο καρδιακός μυς (μυοκάρδιο) αυξάνεται υπερβολικά σε πάχος. Η υπερτροφία έχει σαν αποτέλεσμα η καρδιά να μην διοχετεύει σωστά το αίμα.
Σε πολλές περιπτώσεις, η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια δεν εκδηλώνεται με συγκεκριμένα συμπτώματα ή τα συμπτώματά της μπορεί να παραπέμπουν σε άλλη πάθηση.
Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, εάν εκδηλωθούν συμπτώματα, αυτά είναι συνήθως τα εξής:
– δύσπνοια, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης
– πόνος στο στήθος, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης
– τάσεις λιποθυμίας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης ή έπειτα από σωματική καταπόνηση
– ζαλάδα
– κόπωση
– ταχυπαλμίες
– φύσημα στην καρδιά
Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια δεν αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την υγεία. Οι περισσότεροι ασθενείς ζουν μια φυσιολογική ζωή, χωρίς να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα.
Θα πρέπει όμως να επισκεφθείτε άμεσα γιατρό εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα για περισσότερα από μερικά λεπτά:
– ταχυπαλμίες ή αρρυθμίες
– δύσπνοια
– πόνο στο στήθος
Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια οφείλεται συνήθως σε μεταλλάξεις γονιδίων, με αποτέλεσμα το μυοκάρδιο να αναπτύσσεται υπερβολικά. Επίσης, στα άτομα με υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια η διάταξη των κυττάρων του μυοκαρδίου είναι συνήθως ανώμαλη (αποδιοργάνωση των μυϊκών ινών).
Η σοβαρότητα της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας ποικίλλει ανά ασθενή, καθορίζοντας το βαθμό στον οποίο παρεμποδίζεται η ροή του αίματος από και προς την καρδιά.

Πηγή:onmed.gr