Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

WiFi Hotspots: πιο ασφαλή στην Ευρώπη

10 Μαρτίου 2015

WiFi Hotspots: πιο ασφαλή στην Ευρώπη

 Global Communication with wifi

Πείραμα που πραγματοποιήθηκε σε εννέα μεγάλες πόλεις του κόσμου, αποκάλυψε ότι η ασφάλεια των WiFi hotspots στην Ευρώπη είναι ισχυρότερη από ότι στις ΗΠΑ και την Ασία. Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα που συλλέχθηκαν από  το Σικάγο, Νέα Υόρκη, Σαν Φρανσίσκο, Βερολίνο, Βαρκελώνη, Λονδίνο, Ταϊπέι, Χονγκ Κονγκ και Σεούλ.

Η εταιρεία antivirus Avast, που έκανε και την έρευνα, έστειλε εθελοντές με τα πόδια σε αυτές τις πόλεις, που είχαν ένα φορητό υπολογιστή, εξοπλισμένο με προσαρμογέα WiFi σε λειτουργία ανίχνευσης. Με αυτό το τρόπο, μπορούσαν να πάρουν πληροφορίες για τα δεδομένα που αποστέλλονταν μεταξύ ενός σημείου πρόσβασης και ενός πρόγραμματος λήψης.

Από τα δεδομένα που συλλέχθηκαν, θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει ότι οι Ευρωπαίοι είναι ενήμεροι όταν πρόκειται για την προστασία των δεδομένων τους με περισσότερη ασφάλεια και αποφεύγουν να συνδέονται σε ανοικτά WiFi δίκτυα ή να αφήνουν τα δικά τους ανοικτά για το κοινό.

Οι εθελοντές της Avast βρήκαν ότι το ποσοστό των σημείων πρόσβασης χωρίς μέθοδο ελέγχου ταυτότητας για τους πελάτες ήταν 28,5% στην Ευρώπη, 31,7% στις ΗΠΑ και 42.3% στις Ασιατικές πόλεις.

Το ισχυρότερο WPA (Wi-Fi Protected Access) πρωτόκολλο παρατηρήθηκε στο 40% των  hotspots στην Ευρώπη, 39.1% στην Αμερικανική ήπειρο και 17,6% στην Ασία.

Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά τα σημεία πρόσβασης με επικοινωνία HTTPS, οι ερευνητές βρήκαν το ποσοστό να είναι 1,3% στην Ευρώπη, 1,5% στις ΗΠΑ και 4,6% στην Ασία.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Avast, φαίνεται ότι περισσότερο οι Αμερικανοί (28,1%) βασίζονται σε HTTPS για τη περιήγηση τους στο Internet, σε σχέση με τους Ευρωπαίους (26,6%) και τους Ασιάτες (16,2%).

Το πείραμα αυτό παρέχει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την συνολική κατάσταση ασφαλείας του WiFi στις διαφορετικές μητροπολιτικές περιοχές του πλανήτη, και αυτό πρέπει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τη σύνδεση σε απροστάτευτα hotspots, δεδομένου ότι ένα μεγάλο ποσοστό των χρηστών έχουν παρατηρηθεί να το πράττουν σε όλες τις πόλεις.

Πηγή: Secnews.gr