Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Προσοχή στα μηνύματα για εύρεση του χαμένου σας κινητού

14 Μαρτίου 2015

Προσοχή στα μηνύματα για εύρεση του χαμένου σας κινητού

 iCloud UP

Οι  χρήστες που έχουν χάσει ή τους έκλεψαν το iPad ή το iPhone, λαμβάνουν δόλια μηνύματα που ισχυρίζονται ότι έχει βρεθεί η συσκευή τους και ανακατευθύνουν τον χρήστη σε ιστοσελίδα phishing, σχεδιασμένη να κλέψει και τα δεδομένα τους του λογαριασμού στο iCloud.

Οι σελίδες phishing, είναι μάλιστα και σε διαφορετικές γλώσσες, όπως Αγγλικά, Ισπανικά, Ιταλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Πορτογαλικά, Κινέζικα, Ρωσικά, όπως αναφέρουν οι ερευνητές που ασχολούνται με το θέμα.

Φαίνεται ότι οι απατεώνες του κυβερνοχώρου προσπαθούν να επωφεληθούν απο την υπηρεσία “ Find My iPhone”, που παρέχει η Apple, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να εντοπίσουν τη συσκευή τους μέσω μιας δυνατότητας που ονομάζεται “Lost Mode”.

Εάν είναι ενεργοποιημένη αυτή η λειτουργία παρέχεται η δυνατότητα να αφήσετε ένα μήνυμα στην οθόνη κλειδώματος. Τις περισσότερες φορές, εμφανίζεται ένας αριθμός τηλεφώνου έτσι ώστε όποιος βρει το gadget να καλέσει τον αριθμό τηλεφώνου και να επιστρέψει τη συσκευή στο κάτοχο της.

Η λειτουργία Lost Mode έχει τη δυνατότητα να κλειδώσει τη συσκευή με ένα κωδικό που εισάγεται κατά την ενεργοποίηση της, αλλά μπορεί να απενεργοποιηθεί και από το λογαριασμό iCloud του κατόχου.

Ερευνητές ασφάλειας από τη Symantec ανακάλυψαν ότι οι απατεώνες χρησιμοποιούν κάθε λεπτομέρεια που βρίσκουν να εμφανίζεται στην οθόνη κλειδώματος. Εάν βρουν έναν αριθμό τηλεφώνου και μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μπορούν να συντάξουν ένα πιο αξιόπιστο μήνυμα.

Ένα δείγμα του κειμένου που λαμβάνουν τα θύματα, όπως αναφέρει η Symantec, είναι το παρακάτω, “Apple Inc. Your iPad Air 3G 64GB Space Gray linked to [διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που βρέθηκε στην οθόνη] has been located today at 19:00 PDT. See location: [phishing website].”, όπως αυτό δόθηκε απο τη Symantec.

Πηγή: Secnews.gr